Vraag en antwoord

Zichtbaarheid op www.exto.nl

Waarom is mijn site niet zichtbaar in het alfabetisch overzicht?

Zodra je een welkomstpagina, een groep en voldoende werk op je site hebt gezet, kun je je site aanmelden bij sitehelp. Dit doe je door onderaan de pagina van de presentatievoorwaarden in je beheermenu op de knop te drukken. Sitehelp bekijkt je site en als deze voldoet aan de presentatievoorwaarden, wordt deze goedgekeurd. Na ballotage door de ballotagecommissie wordt je site site opgenomen in het kunstenaarsoverzicht. Je site wordt alleen getoond als je het laatste half jaar hebt ingelogd op exto.

Op welke positie komt mijn site in het kunstenaarsoverzicht?

Kunstenaars met een pakket worden eerst alfabetisch in geel getoond, daaronder alfabetisch de kunstenaars zonder pakket in zwart. De volgorde is door de bezoeker te wijzigen met de knoppen voor Datum, Naam en Relevantie.

Mijn site is goedgekeurd, maar staat niet in het overzicht. Hoe kan dat?

Je hebt waarschijnlijk geen omschrijving of afbeelding ingevoerd bij je Persoonlijke gegevens. Pas dan wordt je site in het overzicht opgenomen. Deze omschrijving wordt namelijk in het overzicht getoond.
Het is ook mogelijk dat je site al wel is goedgekeurd door sitehelp, maar dat de ballotage nog niet is afgerond. Je ontvangt een mail van de ballotagecommissie zodra je ranking bekend is.

Mijn expositie staat niet in het expositieoverzicht. Hoe kan dat?

Een expositie die langer duurt dan 3 maanden, wordt gezien als een permanente expositie. Deze wordt dan niet opgenomen in het expositieoverzicht. Ook wordt een expositie zonder afbeelding niet in het overzicht opgenomen.

Een online expositie wordt pas vermeld als er minimaal 4 werken aan gekoppeld zijn.

Hoe kan ik de tekst aanpassen die in het kunstenaarsoverzicht bij mijn site staat?

Deze tekst kun je aanpassen in je Beheermenu bij Persoonlijke gegevens.

Hoe kan ik het werk bij mijn site veranderen in het kunstenaarsoverzicht?

Je kunt bij je Persoonlijke gegevens een werk uploaden om te tonen in het kunstenaarsoverzicht. Doe je dit niet, dan wordt het werk dat je als representatief hebt gekozen voor de bovenste groep getoond.

Gevonden worden op internet

Waarom is mijn site niet te vinden in Google?

Je kunt zelf je site aanmelden bij Google via http://www.google.nl/addurl. Verder is het aan Google wanneer deze wordt geïndexeerd (opgenomen in Google) en op welke positie.

Ik wil mijn site met afbeeldingen in Google op laten nemen. Hoe doe ik dat?

Daar heb jij of wij geen invloed op. Google bepaalt op welke manier en op welke positie sites te vinden zijn in Google.

Hoe krijg ik meer bezoekers op mijn site?

Misschien heb je je naar aanleiding van de 'statistieken'-pagina wel eens afgevraagd of je site niet meer bezoekers (en dus misschien ook meer reacties) kan trekken dan nu. Hieronder proberen we uit te leggen hoe je dat het beste kan doen. Voor wat meer bezoek is het eigenlijk zo ongeveer verplicht alles hieronder te 'doen'.

1. Zorg voor een goed gevulde site

Afbeeldingen zijn waar het om gaat maar deze zullen niet gevonden worden zonder woorden. Zorg dus dat in je informatiepagina's een zinvolle tekst staat, maar ook dat ALLE omschijvingen (groepen, werken, exposities) gevuld zijn met een korte en duidelijke inhoud. Beschrijf bij een werk ook in de tekst het onderwerp, eventuele symboliek en materialen. Het heeft geen zin om dat in de titel te doen, in de omschrijving is beter. Vergeet niet de tags bij je werk zo goed mogelijk in te voeren. Plaats ook werk in je webshop.

2. Update je site regelmatig

Upload nieuwe werken direct, voer exposities in en houd een blog bij. Als je je site regelmatig vernieuwt komt Google ook vaak langs om je site opnieuw te bekijken.

3. Meld je site aan bij zoekmachines

Er zijn een aantal grote zoekmachines en heel veel kleintjes. Opgave bij de 'groten' is belangrijk, de kleinere zullen meestal weinig bezoek opleveren. Meld je site in ieder geval aan bij de volgende zoekmachines:

 • google.nl is een van de meest gebruikte zoekmachines
 • yahoo.com vooral populair in de verenigde staten
 • ilse.nl een internetindex van Nederland

Meld je site aan als: https://www.sitenaam.exto.nl (vul hier dus je eigen sitenaam of domeinnaam in).

 5. Uitbreiding van je site

Als je een domeinpakket neemt wordt je site bereikbaar vanaf een eigen .nl, .eu of .com domein. Google vindt deze sites belangrijker dan een site onder exto.nl en zal ze hoger in de zoekresultaten plaatsen. Meer informatie

Heb je vragen? Stuur dan een mail naar support@exto.nl of stel je vraag op het forum.

5. Social media

Social media worden worden van steeds groter belang bij het onder de aandacht brengen van je werk en meer bezoek genereren naar je site
Hieronder vind je een aantal bekende social media netwerken:

 • Facebook Grootste sociaal netwerk
 • Google+ Heeft een groeiend aantal leden en wordt daarom steeds belangrijker als sociaal netwerk
 • Youtube Voor het delen van video's, bijvoorbeeld een profiel van jouzelf als kunstenaar
 • Linkedin Zakelijk social media netwerk, geschikt om contacten te leggen met bedrijven
 • Twitter Geschikt voor het delen van je bericht of mening, in 140 tekens
 • Instagram Fotonetwerk van Facebook

 6. Ook belangrijk: links vanaf andere pagina's

Ga op zoek naar plaatsen op internet die je qua onderwerp bevallen, en vraag eens met een kort mailtje om een link naar je site. Via de 'beheer - links' pagina kan je links terug maken naar relevante sites. Dat is leuk, maar links terug naar je site is belangrijker! Je kan natuurlijk ook links uit wisselen met collegakunstenaars of galeriehouders. Dit klinkt als 'leuren' maar heel normaal en juist de bedoeling, daarmee wordt internet het 'web' van links zoals het bedoeld is!

7. Maak een Google account en maak gebruik van Google diensten

Google heeft drie diensten die belangrijk zijn om je site bekender te maken:

 • Google Analytics - Als je je hier aanmeldt en de tracking code invult bij je persoonlijke gegevens kan je hier uitgebreide statistieken over het bezoek van je site zien.
 • Wanneer je een extosite met een pakket hebt krijg je ook toegang tot onze eigen uitgebreidere statistieken.
 • Webmaster central - Meld je hier aan om te zorgen dat Google jouw site regelmatig opnieuw indexeert
 • Adwords - Hier kan je - betaald - adverteren met je site op Google

Wat zijn de keywords op mijn pagina die geregistreerd worden als ik mijn site heb opgegeven bij een zoekservice?

Dit is vooral interessante informatie als je graag wil dat hetgeen jij te bieden hebt op jouw site ook makkelijk gevonden kan worden door een potentiele bezoeker die zoekwoorden bij een zoekservice intypt. Bij sommige zoekservices kan je handmatig titel, beschrijving en keywords invoeren maar in veel gevallen wordt automatisch de volgende informatie van je exto welkomstpagina gebruikt: Title: Jouw naam en de subtitel van je pagina. Dus de tekst die in je pagina bovenaan komt te staan onder je naam, dit mag een andere titel zijn dan die in je menu komt. Description: De tekst die je hebt ingevoerd bij 'persoonlijke gegevens' over je werk. Dit is dezelfde tekst die in het alfabetisch overzicht komt te staan. Keywords: Je naam, een aantal algemene sleutelwoorden van exto. Vervolgens de titels van je groepen, zoals weergegeven in het menu, en alle subtitels van je groepen. Als je dit eens zelf wil bekijken ga dan naar je welkomstpagina klik met je rechtermuisknop op het scherm en klik op 'bron weergeven'. Nu zie je de html van je pagina op exto. Je ziet links drie maal het woord meta. Daarnaast zie je title, description en keywords.

Wat zijn de keywords in mijn detailpagina's?

De keywords in je detailpagina bestaan uit de tekst die jij zelf bij het kunstwerk plaatst. In je detailpagina's kan de bezoeker je kunstwerk in het groot zien. Als een bezoeker op zoek is naar een bepaald soort schilderij met een bepaald soort onderwerp kan die jouw kunstwerk het beste vinden als je dit in jouw tekst verwerkt.

Algemeen

Ik heb elders nog een site, mag een extosite daarnaast?

Ja, geen probleem, al vragen we je dan twee dingen:

 • graag je extosite ook een complete site maken, dus niet alleen een paar werken als 'reclame-uithangbord', dat is voor bezoekers niet interessant en zal dus waarschijnlijk nergens worden getoond.
 • je kan vanaf je extosite een link maken naar je andere site; we zouden het waarderen als je op je andere site een link terug maakt naar Exto en je extosite.

Mag iedereen een site maken bij Exto?

Nee, Exto is enkel voor beeldend kunstenaars. Andere sites zullen worden verwijderd.

Hoeveel sites mag ik aanmaken op Exto?

Elke beeldend kunstenaar mag op exto één site aanmaken. Wil je nog een extosite maken, dan kan dat enkel met een eigen-site-pakket, zonder opname in het kunstenaarsoverzicht voor deze tweede site.

Ik kan niet inloggen op Exto, hoe kan dit?

Om in te loggen op exto hoef je alleen je sitenaam in te vullen, zonder exto.nl erachter. Ben je je wachtwoord vergeten, klik dan op de link' wachtwoord vergeten' rechtsboven op www.exto.nl. Log je in met je e-mailadres en heb je ook een account voor kunstliefhebbers, dan kom je in de beheeromgeving voor je kunstliefhebbersaccount. Log daarom altijd in met je sitenaam.

Ik heb een nieuw e-mailadres, hoe kan ik dit aan jullie doorgeven?

Je e-mailadres kun je zelf aanpassen bij je Persoonlijke gegevens.

Wat gebeurt er met mijn persoonlijke gegevens?

Je persoonlijke gegevens zijn alleen voor onze bestanden bestemd en worden niet doorgegeven aan derden. Wij vragen jouw correcte persoonlijke gegevens om misbruik van onze services te voorkomen en om na te gaan of je aanmelding rechtmatig is.

Ik heb een suggestie om Exto beter te maken, waar kan ik dat kwijt?

Ideeën om exto beter te maken kan je kwijt in de ideeënbus in je beheertool.

Een kunstenaar van exto heeft mijn werk nageschilderd en dat gepubliceerd. Wat moet ik doen?

In onze Notice-and-take-down-procedure wordt uitgelegd welke stappen je kunt ondernemen.

Extosite

Kan ik de naam van mijn site wijzigen?

In principe kunnen we de naam van je site wijzigen. Zelf kan je dat niet om verwarring te voorkomen. Wil je je sitenaam wijzigen, mail dan naar support@exto.nl.

Waar wordt op gelet bij de presentatie van mijn site?

Er wordt gekeken of de afbeeldingen er goed uitzien, er een goede welkomstpagina is, de indeling van de pagina's klopt en of je bij alle werken en groepsvoorbeelden afbeeldingen hebt ingevoerd. Lees dus eerst goed de handleiding en de presentatievoorwaarden en volg de instructies zorgvuldig op. Voor veel hints en tips kan je ook eens kijken op de voorbeeldsite voorbeeld.exto.nl.

In je beheermenu vind je bovendien de presentatievoorwaarden.

Is er een maximum voor de hoeveelheid werken die ik op Exto zet?

Er is geen direct maximum, maar we raden je aan om het voor je bezoekers een beetje overzichtelijk te houden. Je kunt het beste relevante en representatieve werken tonen.

Is er een minimum voor de hoeveelheid werken die ik op Exto zet>

Sites met minder dan 15 werken zijn moeilijk te beoordelen. Je site is dan alleen maar zichtbaar als je bent ingelogd en zal niet worden bekeken voor opname in het alfabetisch overzicht.

Je kunt je site pas aanmelden voor sitehelp/ballotage als er minimaal 1 groep met 15 werken en een informatiepagina op staan. Vanzelfsprekend mogen deze 15 werken ook verdeeld zijn over meerdere groepen.

Hoe groot mogen mijn afbeeldingen zijn?

Om afbeeldingen goed te laten passen op het beeldscherm van veel bezoekers, mogen deze niet al te groot zijn. Exto past afbeeldingen die te groot zijn automatisch aan. Om zelf controle te houden en upload-tijd te besparen kan je echter het beste zelf aanleveren binnen deze beperkingen:

 • in JPG formaat (KB)
 • Exto verkleint het formaat automatisch, er mogen dus grote bestanden worden geüpload

Hoe beveilig ik mijn afbeeldingen?

Helaas is het nog steeds lastig om 'jatten' van beeldinformatie via internet te voorkomen. In de meeste gevallen kan 'de dief' daar niet zo gek veel mee, je afbeeldingen op exto zijn namelijk niet van het soort kwaliteit waar een drukker echt iets moois van kan maken. Als het al lukt zal dit in een klein formaat zijn. Het is echter wel mogelijk een onzichtbaar watermerk aan te brengen waardoor je afbeelding vervormd raakt als iemand het bijvoorbeeld toch ongevraagd gaat afdrukken. Sommige programma's zoals Photoshop hebben een mogelijkheid om watermerken (zoals digimark) aan te brengen. Dit zit er echter niet standaard bij, maar dien je apart te registreren.

Exto heeft de volgende maatregelen genomen om je werken te beveiligen:

 • Bij je persoonlijke gegevens kun je een waarschuwing bij het gebruik van de rechtermuisknop aanzetten
 • Het opnemen van EXIF informatie in een afbeelding (gegevens over de eigenaar van de afbeelding; enkel beschikbaar met een pakket)
 • Staat je zoomfunctie uit, dan is een afbeelding niet meer te kopiëren via verslepen vanaf je site
 • Staat de copyrightwaarschuwing bij rechtermuisklik niet aan, dan wordt er bij kopiëren een leeg plaatje gekopieerd i.p.v. het werk

Hoe kan ik werk in een andere groep plaatsen?

Bovenaan de beheerpagina van een werk vind je een uitklapmenu met al je groepen. Kies hier een andere groep en klik onderaan de pagina op 'opslaan'. Het werk is nu in de andere groep geplaatst.

Hoe kan ik adverteren?

Adverteren kan op twee manieren:

 1. Met een pakket krijg je elke maand een gratis credit om een werk te adverteren. Deze wordt elke eerste van de maand op je tegoed bijgeschreven.
 2. Je koopt vooraf advertentietegoed in, 10 advertentiecredits kosten slechts 10 euro. Credits kun je via je beheerpagina kopen en direct afrekenen via iDeal. Wij schrijven je credits dan direct bij op je tegoed.

Het adverteren van een werk verloopt verder gelijk: er staat nu achter je werken: adverteer dit werk gratis op de homepage, er wordt dan een credit van je tegoed afgehaald. Je advertentietegoed is onbeperkt houdbaar.

Kan ik ook een agenda op mijn site plaatsen?

Je kunt een Google Calendar eenvoudig op een informatiepagina plaatsen:

 • Ga naar Agenda in je gmail en klik op Mijn agenda's -> Nieuwe agenda maken. Kies een toepasselijke naam, deze wordt getoond bij de agenda.
 • Klik dan op de nieuwe agendanaam en kies Agenda-instellingen
 • Je ziet aan de linkerkant dan verschillende mogelijkheden, waaronder Agenda insluiten. Rechts daarvan staat en code, die kopieer je.
 • Maak een nieuwe informatiepagina aan en geef die een naam (bv Agenda). Klik in de editor op de knop Code en plak de code in het veld. 
 • Sla de pagina op en bekijk je informatiepagina met de agenda. 

Je kunt bij Google diverse instellingen nog wijzigen. Ga daarvoor weer naar je Google Calendar, agenda-instellingen van de betreffende agenda en klik bij Agenda insluiten op Pas de kleur, de grootte en andere opties aan. Kopieer de code na je aanpassingen opnieuw naar je informatiepagina om de agenda juist weer te geven.

Geef afspraken in deze agenda aan als 'bezet', vermeld niet de details van je afspraak. 

Dit is alleen mogelijk met een pakket.

Wat zijn de voorwaarden van de webshop?

Exto geeft je de mogelijkheid om zelf op een veilige manier werk te verkopen via internet. Voordat je dit kunt doen moet je akkoord gaan met een aantal spelregels.

De spelregels:

 • De artikelen worden door jouzelf opgestuurd naar de klant of de klant komt ze na afspraak ophalen
 • Jij zorgt dat artikelen die in je webshop staan leverbaar zijn binnen één week
 • Bij vragen van de klant beantwoord je de mail binnen 2 werkdagen
 • Exto neemt geen vragen of klachten van klanten in behandeling maar zal ze doorsturen
 • Exto zorgt voor de directe afrekening van het totaalbedrag via iDeal of overschrijving
 • Exto betaalt binnen 2 weken na het einde van de maand uit met inhouding van 15% provisie (alleen bij werken die zijn verstuurd, van werken die zijn afgehaald krijg je het bedrag minus de provisie contant)
 • Jij bent zelf verantwoordelijk voor facturering aan de klant en eventuele afdracht van BTW
 • Bij klachten van klanten behoudt exto zich het recht voor om zonder opgaaf van redenen de webshop af te sluiten
 • Volgens de Nederlandse wet moet je je houden aan de wet 'kopen op afstand'
 • Het minimumbedrag voor een artikel is 10 euro
 • Je zorgt dat de duurdere artikelen verzekerd worden verzonden

Je adresgegevens zullen bij een bestelling in de bevestigingsmail aan de klant worden gezet zodat de klant weet waar hij terecht kan als hij vragen of klachten heeft. Hieronder staan de gegevens zoals je die hebt opgegeven in je persoonlijke gegevens. Zorgt dat deze altijd actueel zijn.

Als ik geen gebruik meer maak van mijn extosite hoe kan ik deze dan verwijderen?

Als je geen gebruik meer maakt van je site kan je een mailtje naar support@exto.nl sturen, vermeld de naam van je site en vraag of wij je site willen verwijderen. Dit is echter alleen mogelijk als het e-mail adres waarvan je dat bericht verstuurt overeenkomt met het e-mailadres dat je hebt ingevoerd bij persoonlijke gegevens.

Verwijder zelf al je groepen, werken en informatiepagina's. Ga daarvoor naar de betreffende groep en klik onderaan op 'verwijderen'. Je krijgt nu een waarschuwing dat je de groep niet kunt verwijderen, omdat er nog werken in staan, maar daaronder staat de mogelijkheid om de groep in zijn geheel inclusief de werken te verwijderen.

Uitbreiding van je site

Hoe vraag ik een pakket aan?

Via je beheermenu kun je een pakket aanvragen via Uitbreiding van je site.

Ik heb een pakket. Wanneer krijg ik mijn gratis credit om te adverteren?

Op de eerste van de maand krijg je je credit om gratis een werk op de homepage te plaatsen.

Ik heb een nieuwe bank, hoe kan ik mijn IBAN wijzigen?

Je kunt je IBAN wijzigen via dit formulier.

Ik wil mijn pakket beëindigen, hoe doe ik dat?

Jammer dat je hebt besloten je pakket bij Exto te beëindigen.

Om op te zeggen kun je een mail sturen naar admin@exto.nl, met daarin per wanneer je je pakket wilt opheffen. Omdat wij Exto en onze pakketten graag willen laten aanlsuiten op de wensen van de kunstenaars, willen wij ook graag de reden van opzegging weten. Wellicht kunnen wij alsnog een oplossing bieden.

De opzegtermijn bij betaling via automatische incasso is 1 maand per einde maand, de opzegtermijn bij overschrijving is 1 jaar (en wordt per jaar verlengd, maar is na het eerste jaar per maand opzegbaar).