Naar alle uitgelichte kunstenaars

Wilma van der Vliet

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Wilma van der Vliet.

Wilma van der Vliet
Wilma van der Vliet

Hoe ben je in aanraking gekomen met fijnschilderen?
Na jaren zelfstudie en het volgen van cursussen in de aquareltechniek, kwam ik na mijn verhuizing naar Drenthe in 2008 in contact met de Klassieke Academie in Groningen. Daar heb ik de basisscholing gevolgd, maar de vervolgopleiding was voor mij fysiek te zwaar. Ik heb vervolgens les gekregen van Chris Herenius, docent fijnschilderen aan de Academie. Alles wat ik zelf uitgeprobeerd had in de voorgaande jaren viel met de techniek van het fijnschilderen op z’n plaats.

Wateraardbeien - Wilma van der Vliet
Wateraardbeien (2020), aquarel, 18 x 29 cm — Wilma van der Vliet

Wat is het verhaal bij 'Juffertjes'?
In 2014 kreeg ik de uitnodiging om mee te doen aan de expositie ‘Omzien in bewondering’ bij Museum Møhlmann in Appingedam. Ik koos Maria Sibylla Merian om naar om te zien. Mijn werk ‘Juffertjes’ is samen met een reproductie van een werk van Merian geëxposeerd. Twee jaar later ben ik benaderd door een Londense uitgever. Zij wilden in een nieuw boek van de bekende Britse aquarellist Hazel Harrison werk van mij opnemen. Uiteindelijk is hun keuze gevallen op ‘Juffertjes’, waarbij ze dit bij het thema ‘Flowers’ van het boek ‘The Encyclopedia of Watercolour Techniques’ hebben opgenomen. In de tekst staat dat ‘Juffertjes’ doet denken aan een botanisch schilderij maar dat door de insecten het een voller schilderij is geworden.

Juffertjes - Wilma van der Vliet
Juffertjes (2014), aquarel, 16 x 27 cm — Wilma van der Vliet
De biodiversiteit staat vreselijk onder druk en we moeten daar juist heel erg zuinig op zijn


Roodborstnestje - Wilma van der Vliet
Roodborstnestje (2018), gouache, 26 x 26 cm — Wilma van der Vliet

Wie of wat inspireert jou in je werk?
De natuur is mijn grote inspiratiebron. Mijn werk heeft dan ook als thema ‘Natuurlijk realisme’. Ik wil graag laten zien hoe mooi en kwetsbaar het kleine in de natuur is. Veel mensen hebben bij insecten niet zulke warme gevoelens, maar het zijn prachtige dieren die onmisbaar zijn in het ecosysteem waar wij als mensen ook deel van uitmaken. Wespen bijvoorbeeld eten heel veel muggen en vliegen. De biodiversiteit staat vreselijk onder druk door alle menselijke activiteiten en om een leefbare aarde te houden moeten we daar juist heel erg zuinig op zijn.


Een nieuw begin - Wilma van der Vliet
Een nieuw begin (2011), aquarel, 28 x 34 cm — Wilma van der Vliet

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
‘Een nieuw begin’. Dit werk is voor mij een zogeheten sleutelwerk. Het was het werk waarmee mijn professionele kunstenaarschap startte. Vandaar ook de titel. Ik had nu gekozen om verder te gaan als fijnschilder met de natuur als onderwerp.


Ik hoop met mijn kunst anderen te kunnen laten zien hoe mooi de natuur is

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Ik werk naar de waarneming, meestal in aquarel- of olieverf, maar ook wel met eitempera en gouache. Dit is afhankelijk van het te schilderen onderwerp. Na het overbrengen van de tekening op papier of paneel begin ik met het schilderen van de belangrijkste schaduwen. Daarmee leg je de vorm en diepte van het te schilderen onderwerp vast. Vervolgens ga ik opbouwen, waarbij ik steeds aan het hele schilderij werk. Dat doe ik in veel lagen, steeds gedetailleerder. In mijn werk vind ik stofuitdrukking heel belangrijk.

Bloeiende artisjokken - Wilma van der Vliet
Bloeiende artisjokken (2016), aquarel, 25 x 35 cm — Wilma van der Vliet
Rhapsodie in blauw - Wilma van der Vliet
Rhapsodie in blauw (2016), olieverf, 16 x 16 cm — Wilma van der Vliet


Wat betekent kunst voor jou?
Kunst is voor mij een belangrijke invulling van mijn leven. Het geeft mij een doel om ’s ochtends de dag te beginnen. Als ik geraakt wordt door iets wil ik dat graag op mijn manier vorm geven. Ook hoop ik met mijn kunst anderen te kunnen laten zien hoe mooi de natuur is.


Uit de pas - Wilma van der Vliet
Uit de pas (2018), eitempera op paneel, 18 x 18 cm — Wilma van der Vliet
Versteend leven - Wilma van der Vliet
Versteend leven (2020), olieverf op paneel, 22 x 22 cm — Wilma van der Vliet