Naar alle uitgelichte kunstenaars

Wenny Trepels

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Wenny Trepels.

Wenny Trepels aan het werk
Wenny Trepels aan het werk

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Al heel jong was ik onder de indruk van het materiaal klei. Het is een meegaand materiaal en de enige grens is zowat je eigen fantasie. Een jaar of 15 ben ik nu intensief bezig met het maken van beelden op de huidige manier, de techniek heb ik geleerd van een vroegere lerares.


Drie op een rij - Wenny Trepels
Drie op een rij, 2020 — Wenny Trepels

Wat is het verhaal bij je inzending?
Ik maak werk dat hopelijk een positief gevoel oproept bij de mensen die ermee in aanraking komen. Ik geef mijn beelden een vleugje humor mee. Even het serieuze loslaten en een moment van luchtigheid ervaren.


Hoe meer ik met klei bezig ben, hoe meer inspiratie ik krijg


Vrouw in gestreept badpak - Wenny Trepels
Vrouw in gestreept badpak, 2020 — Wenny Trepels

Wie of wat inspireert jou in je werk?
Inspiratie krijg ik meestal al tijdens het werken aan een beeld. Ik hoef niet mijn hoofd te breken of te gaan zitten nadenken wat ik wil gaan maken. Hoe meer ik met klei bezig ben, hoe meer inspiratie ik krijg, ik heb een levendige fantasie en kan goed visualiseren, daardoor zie ik het volgende project al zo voor me. Dit is altijd een tafereel uit het dagelijkse leven, waar ik het serieuze van af heb gehaald.


Shopping Woman - Wenny Trepels
Shopping Woman, 2020 — Wenny Trepels

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Ik heb niet een werk dat een speciale betekenis voor mij heeft. Voor mij zijn ze allemaal gelijk. Wel kan een werk een speciale betekenis hebben, omdat ik een nieuwe techniek heb gebruikt of omdat ik een probleem heb overwonnen qua techniek waarvoor ik het nodige geduld aan de dag heb moeten leggen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de shoppende vrouw.


Kunst zorgt ervoor dat mensen een moment kunnen genieten

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Mijn techniek is handgevormde beelden, opgebouwd uit plakken klei, hol van binnen. De beelden worden afgewerkt met een combinatie van matte en glanzende glazuur.

Dikke vriendinnen - Wenny Trepels
Dikke vriendinnen, 2019 — Wenny Trepels
Vrouw in zwemband - Wenny Trepels
Vrouw in zwemband, 2019 — Wenny Trepels


Wat betekent kunst voor jou?
Kunst is voor mij iets creëren uit een materiaal dat door jouw toedoen een bepaalde richting in wordt geduwd en waar je met hart en ziel aan werkt. Het kunstwerk zorgt er vervolgens voor dat mensen een moment kunnen genieten, of op zijn minst gezegd even worden afgeleid van de dagelijkse beslommeringen ongeacht of ze het werk mooi of lelijk vinden.


Liggende Vrouw - Wenny Trepels
Liggende Vrouw, 2020 — Wenny Trepels