Naar alle uitgelichte kunstenaars

Marian Buunk

Marian Buunk
Marian Buunk

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Marian Buunk.

Ik verdiep me in een bepaald onderwerp door erover te lezen en schetsen te maken

Marian Buunk
Marian Buunk

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Deze heeft zich ontwikkeld in de loop van de jaren. Ik verdiep me in een bepaald onderwerp door erover te lezen en schetsen te maken. Ik duik dan een poosje helemaal onder in dat onderwerp. Dan kies ik het materiaal waarin ik me voor dat onderwerp het beste kan uitdrukken, zoals olie- of acrylverf, of mixed media. Zo heb ik ook werkstukken van linnen, bister en acrylverf gemaakt op doek: “Construction poëtiek” naar aanleiding van een boek of gedicht wat ik heb gelezen zodat verschillende vormen van kunst samen komen. De foto van een werkstuk welke ik mee stuur is gemaakt naar aanleiding van een gedicht van Hans Lodeizen. Over de liefde dus.


Silence of a warm sunset - Marian Buunk
Silence of a warm sunset — Marian Buunk

Wat is het verhaal bij je inzending?
In deze serie ben ik terecht gekomen in een herinnering uit mijn jeugd waarin ik veel heb gevaren. Ik heb voor deze serie veel boeken (en internet) bestudeerd van oude zeilschepen, maar ook van oude Chinese jonken. Ik houd van oosterse vormen en kleuren. Deze herinneringen hebben zich vermengd met mijn leven nu...

Ik heb gekozen voor olieverf op een groot doek, zodat wat ik wil vertellen het best tot zijn recht kan komen. Op elk schilderij komt een schip of jonk voor. Het schip staat symbool voor verschillende sferen. De zwaar hangende zeilen tijdens de broeierige stilte van een warme zwoele zonsondergang; afscheid moeten nemen omdat niets blijvend is; het alleen zijn met de volle stille natuur van bamboe en water; geborgen voelen op een plek met vlinders welke symbool staan voor de eeuwigheid; of met velen in zwaar weer terecht komen.

Ik denk dat mijn werk voor veel mensen herkenbaar zal zijn


Wie of wat inspireert jou in je werk?
Ik voel me betrokken bij wat er in de wereld gebeurt. Maar ook het boeddhisme en de warme kleuren van de oosterse kunst heeft zijn invloed op mijn werk. Ik heb veel portretten getekend en geschilderd van b.v. de straatkinderen van Bombay. Mijn werk is nu meer persoonlijk geworden, toch denk ik dat het voor veel mensen herkenbaar zal zijn.

Junks on a big wave - Marian Buunk
Junks on a big wave — Marian Buunk
Mijn boeddhistische kijk op het leven heeft me gesteund

Remember me - Marian Buunk
Remember me — Marian Buunk

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Deze serie met op ieder schilderij een schip of jonk is wel het meest persoonlijke werk.Een herinnering uit mijn jeugd vermengd met het leven nu. Daar zit een heel leven tussen met alles wat is gebeurd en hoe ik terugkijk op die vele ervaringen. Mijn boeddhistische kijk op het leven heeft me daarbij gesteund.


Silence of the sea - Marian Buunk
Silence of the sea — Marian Buunk

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Ik heb hier niet direct een antwoord op. Ik ben natuurlijk al even bezig en dan ontwikkel je een eigen manier van werken en techniek. Het is vooral die techniek die ik bedenk bij ieder schilderij om bepaalde effecten te krijgen. Een techniek om uitdrukking te geven aan wat ik met een schilderij wil vertellen.


Wat betekent kunst voor jou?
Voor mezelf, maar ook voor de wereld waarmee ik me sterk verbonden voel, zijn de kunsten onontbeerlijk. Soms, zoals nu in deze tijden, ben ik ondergedompeld in dat wat er in die wereld gebeurt. En dan kom ik met die ervaringen straks weer “terug in mijn atelier”.

Ik ben door dit alles veranderd, zoals velen denk ik, en dat zal zeker zijn invloed hebben op de schilderijen die ik nog zal maken.


A junk at sunset - Marian Buunk
A junk at sunset — Marian Buunk