Naar alle uitgelichte kunstenaars

Ton Eyssen

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Ton Eyssen.

Ton Eyssen
Ton Eyssen

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Als kind hield ik al van tekenen en toen ik halverwege de veertig was, ging ik op schilderles. Op een gegeven moment ging ik in sommige schilderijen voorwerpen monteren en uiteindelijk heb ik het schilderen losgelaten en ben ik in 3D, assemblagekunst, gaan werken.

‘Heb ik dat bij elkaar gefantaseerd?’

Wat is het verhaal bij je inzending?
Assemblagekunst waar ik met veel passie en plezier aan werk. Ik zoek naar voorgevormde natuurlijke of vervaardigde materialen, voorwerpen of fragmenten die in eerste instantie niet als kunstmaterialen zijn bedoeld. Waarnemen, overal en in de innerlijke creatieve geest wroeten in de opslagplaats van mijn levenservaring, creëren, fantaseren. Vooral in het proces niet denken ‘zou iemand dat wel mooi vinden’, dus het kan soms ook choquerend zijn. Voor mij is het belangrijk dat het eindresultaat altijd verrassend is. Soms, wanneer ik werk na een lange tijd terug zie, denk ik wel eens met verwondering ‘Heb ik dat bij elkaar gefantaseerd?’

Vitruviusman, 2019 - Ton Eyssen
Vitruviusman, 2019 — Ton Eyssen
Printplaten, toetsen, action man en afbeeldingen. Dit is de moderne ‘vitruviusman’.


zt 2018 04 - Ton Eyssen
Amazone, 2014 — Ton Eyssen
Paard met Cupido, pop met paard en adelaar

Wie of wat inspireert jou in je werk?
Voor mijn werk liet ik mij inspireren door de fantasiewereld van Jeroen Bosch, Picasso, Dali, Duchamp en hedendaagse assemblagekunstenaars. Al mijn hele leven ben ik geïnteresseerd in oude culturen en in mijn beelden zijn symboliek en fantasie met elkaar verweven. Ik laat me inspireren door de voorwerpen zelf die ik verzamel, maar ook door bijvoorbeeld films en gebeurtenissen om mij heen.

Kunst is voor mij een proces waar een kunstenaar zijn hart en ziel in steekt

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Het werk ‘Venus of Jobs’ heeft voor mij een speciale betekenis. Ik had al 40 jaar een paspop op zolder staan en kwam op het idee door een afbeelding van de ‘Venus van Milo’ om daar de ‘Venus of Jobs’ (Steve Jobs) van te maken. Drie maanden aan gewerkt: computers en andere apparaten waar printplaten in zaten uit elkaar gehaald, op maat gezaagd en met een hitte föhn warm gemaakt om de vorm te beugen. Ik vind het zelf een meesterwerk.

Venus of Jobs, 2017 - Ton Eyssen
Venus of Jobs, 2017 — Ton Eyssen
Paspop, onderdelen computers en andere apparaten

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Het kunstwerk ontstaat door het plaatsen van de juiste combinatie van voorwerpen, ontmanteld en gemonteerd, totdat de diverse onderdelen in elkaar passen opbouwen en technische oplossingen ontdekken die zo een nieuw soort leven krijgen.

Helpdesk Me Too, 2019 - Ton Eyssen
Helpdesk Me Too, 2019 — Ton Eyssen
Oude telefoon, poppenhoofdjes, houten letters
The power of Africa, 2019 - Ton Eyssen
The power of Africa, 2019 — Ton Eyssen
Kandelaar, hout en dieren


Wat betekent kunst voor jou?
Kunst is voor mij een proces waar een kunstenaar zijn hart en ziel in steekt, gedachten en gevoelens laat zien op een vaak ontroerende of schokkende wijze.

Mystery Tower, 2016 - Ton Eyssen
Mystery Tower, 2016 — Ton Eyssen
Kandelaar, rest spreekt voor zichzelf