Naar alle uitgelichte kunstenaars

Han Overgaauw

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Han Overgaauw.

Han Overgaauw aan het werk
Han Overgaauw

Hoe ben je in aanraking gekomen met fotografie?
In mijn jeugd was mijn vader veel bezig met fotografie. Hij had een donkere kamer en ontwikkelde en drukte zelf zijn foto’s af. In zwart wit. Ik ging vaak kijken hoe hij dat deed. Ik herinner mij nog goed de geur van ontwikkelaar, de fixeer en het stopbad. Toen ik op mijn 18e een eigen huisje kreeg, kocht ik zelf een vergroter, een Durst M601, en mijn hobby was geboren. Mijn werk in het theater vergde echter zoveel tijd dat mijn hobby erbij inschoot. Later toen er weer wat tijd voor kwam, ben ik weer foto’s gaan maken en na mijn pensionering heb ik mijn hobby weer helemaal opgepakt. Heerlijk! Maar toch schortte er iets aan. De foto’s waren oké, maar ik vond ze eigenlijk een beetje saai en gewoontjes. Ik wilde wat meer, wat anders, en ben ze daarom gaan bewerken. Dat beviel me heel erg goed. Dit is wat ik wil, wie ik ben!

Ik wil het liefst iets creëren wat nog niet bestaat

Wat is het verhaal bij je inzending?
Naast het maken van ‘gewone’ foto’s wil ik het liefst iets creëren wat nog niet bestaat. Iets ‘nieuws’. Voor mij is het echt geweldig om op pad te gaan, foto’s te maken en deze dan thuis te bewerken tot een kunstwerk. Regelmatig met een tekst erbij. Het resultaat na een paar dagen bekijken, en dan vaak weer aanpassen tot het echt naar mijn zin is….

She went for a walk - Han Overgaauw
She went for a walk — Han Overgaauw

Wie of wat inspireert jou in je werk?
Vooral mijn fantasie of een gedicht. Het kan ook de muziek zijn die ik beluister tijdens het bewerken. Dan word ik als het ware geleid.

Japanese - Han Overgaauw
Japanese — Han Overgaauw
Muziek is een belangrijk onderdeel van het proces

You cannot escape youth - Han Overgaauw
You cannot escape youth — Han Overgaauw

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
“You cannot escape youth”. Omdat dit werk is voortgekomen uit bepaalde herinneringen uit mijn jeugd. Ik sta er zelf op met een jas en een helm van mijn opa. Ik heb geen verschrikkelijke jeugd gehad, maar echt fijn was het ook niet. Ik denk dat de foto dat wel uitstraalt.


Hoe zou je je techniek omschrijven?
Ik maak mijn foto’s doorgaans op straat. De ene keer met een vooropgezet idee in mijn hoofd, de andere keer laat ik mij leiden door wat ik zie. Thuis zoek ik er een foto uit die mij het meest aanspreekt en ga, vaak met muziek erbij, aan het bewerken. Muziek is een belangrijk onderdeel van het proces. Het hangt ook van de muziek af hoe het werk eruit komt te zien. Daar kan ik uren, zo niet dagen, mee bezig zijn. Er zijn mensen die mijn werk Fine-art noemen.

Sadness on the stairs - Han Overgaauw
Sadness on the stairs — Han Overgaauw
The passerby - Han Overgaauw
The passerby — Han Overgaauw


Wat betekent kunst voor jou?
Kunst is leven, in alle vormen. Schilderkunst, fotografie, beeldhouwen, muziek, architectuur… Zonder zou het leven verschrikkelijk saai zijn. Voor mij is kunst alles, ik kan er heel erg door in vervoering raken. Ik kan me geen leven zonder kunst voorstellen.


I dream of a woman - Han Overgaauw
I dream of a woman — Han Overgaauw
The place you come - Han Overgaauw
The place you come — Han Overgaauw