Naar alle uitgelichte kunstenaars

Peter van Beek

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Peter van Beek.

Peter van Beek aan het werk
Peter van Beek in zijn atelier

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Technische vaardigheden heb ik me zelf eigen gemaakt. Ik schilder al meer dan 50 jaar, met soms langere tussenpozen met andere bezigheden. Vooral de laatste 20 jaar heb ik mijn eigen weg gekozen en mijn enige richtlijn was en is: het resultaat moet mij (blijven) boeien.


Ik probeer in mijn werk te vangen waar mijn geest mee bezig is
Una antra Matina - Peter van Beek
Una antra Matina, 2020, olieverf op doek, 100 x 80 cm — Peter van Beek

Wat is het verhaal bij je inzending?
Una antra Matina, is de titel van een prachtig muziekstuk van ¨I Muvrini¨ uit Corsica en betekent: Een andere Morgen. Dat kan ook inhouden: een nieuw perspectief, een nieuwe kans.
Zoals in veel van mijn werk zijn bomen de verbinders tussen het fysieke of ¨aardse¨ en het spirituele of ¨hemelse¨; en daartussen zweeft hier een stad. Kortom: de mens(heid) gevangen tussen hemel en aarde. Bomen zijn bijzondere wezens met een magisch vermogen om mensen te troosten, op hun gemak te stellen en te leren berusten en accepteren; daar zijn bomen pas echt ECHT heel goed in.


Wie of wat inspireert jou in je werk?
Dat is vooral Moeder Natuur; samen met muziek, en er is ook altijd wel een spirituele component. Wij zijn immers meer dan ons lichaam. Ik probeer in mijn werk te vangen waar mijn geest mee bezig is. Maar ook het werk van andere schilders kan mij bijzonder inspireren tot nieuw werk.

With a little Help from my Friends - Peter van Beek
With a little Help from my Friends, 2017, olieverf op doek, 50 x 70 cm — Peter van Beek

Stadje - Peter van Beek
Stadje, 2020, olieverf op doek, 30 x 25 cm — Peter van Beek

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Deze vraag kan ik niet beantwoorden. Het zijn allemaal ¨kinderen¨ van mijn geest. De een is misschien beter geslaagd dan de andere. Mijn werk verkoop ik dan ook bijna nooit, want je kinderen verkoop je niet. Ik geef wel eens wat weg of maak iets speciaal voor een persoon. Alleen als iemand mij kan overtuigen waarom ik een bepaald werk aan hem of haar zou moeten verkopen kan dat soms toch gebeuren. Inmiddels heb ik daardoor wel een tamelijk grote opslag.


Kunst weerspiegelt overtuigend onze menselijkheid

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Meestal duid ik het aan als: abstraherend en lyrisch expressief. Ik gebruik veel (felle) kleuren en speel graag met geometrische vormen en structuren, waar ritmiek in zit. Vrijwel nooit heb ik een echt plan vooraf, want dan wordt het maar een invuloefening. Meestal is er wel een basisidee in mijn gedachten; dat groeit verder tijdens het schilderen. Ik werk in dunne lagen en een wat groter schilderij neemt daardoor soms wel 3 maanden tijd. Ik ga door tot een werk mij meldt dat het klaar is; tja zo gaat dat dan.

Onderweg - Peter van Beek
Onderweg, 2010, olieverf op doek, 50 x 40 cm — Peter van Beek
Buurtschap Haantje - Peter van Beek
Buurtschap Haantje, 2010, olieverf op doek, 50 x 40 cm — Peter van Beek


Wat betekent kunst voor jou?
Een enkelvoudig antwoord hierop is onmogelijk. Zoals een grasspriet deel uitmaakt van de Natuur, maar niet de gehele Natuur vertegenwoordigt, zo geldt voor elk mens dat hij/zij kunstenaar is, maar niet dat hij/zij ¨de Kunst¨ vertegenwoordigt. Er zijn heel veel parallellen tussen Kunst(enaars) en de Natuur. Mogelijk de belangrijkste eigenschap van de Natuur is: oneindige en nooit aflatende variatie, en dat geldt ook voor kunst(stenaars). Kunst en Natuur raken indringend aan het wezen van de mens en zijn beide een wezenlijk bestanddeel van elke menselijke samenleving. Kunst kan verrassen, boeien, doen verbeelden, symboliseren, protesteren en emotioneren. Kunst is speels, maar ook verbonden met emoties. Kunst is vooral heel erg menselijk...! De rol van de techniek in Kunst wordt vaak overdreven maar is m.i. relatief beperkt en soms zelfs uitermate onbeduidend. Voorbeelden waaruit blijkt dat techniek in kunst weinig meer is dan een hulpmiddel zijn ruim beschikbaar. Neem als voorbeeld de Aboriginal Art. Zo basaal, en simpel in techniek, maar tevens O zo verweven met symboliek, emoties, met ´geest en lichaam´...en met alle aspecten van hun dagelijkse leven. Mijn voorlopige samenvatting luidt dan ook: Kunst weerspiegelt overtuigend onze menselijkheid.


BegijnenDans - Peter van Beek
BegijnenDans, 2015, drieluik olieverf op paneel, 40 x 94 cm — Peter van Beek