Jan Teunissen
In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Jan Teunissen.
Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Altijd al fascineert mij al het moois dat mijn omgeving mij biedt en dan vooral wanneer tijd en weersinvloeden daarop hun werk hebben gedaan; een realistische kijk op alles om mij heen. Op bezoek bij een bevriend en schilderende kennis stelde mijn vrouw voor om een van diens landschapschilderijen te kopen. Niet gedaan, maar wel was dit voorstel voor mij de uitdaging eerst zelf te proberen hoe ver ik kwam. Mijn eerste schilderijen betroffen landschappen maar mede door mijn contacten met o.a. Cornelis le Mair werd mijn aandacht getrokken door het stilleven en heb contact gezocht met enkele stilleven schilders, voornamelijk Belgische die eerder studeerden aan de kunstacademie van Antwerpen. Het zijn met name de details, veelal ontstaan door tijd en weer, die mij boeien in de meestal alledaagse attributen die ik schilder. Olieverf op paneel leent zich voor mij het meest om deze tot uitdrukking te brengen.
Een extra dimensie in mijn werk is de ietwat mystieke clair-obscur-achtige sfeer
Wat is het verhaal bij je inzending?
Zou mijn werk een verhaal vertellen dan is dat het leggen van de nadruk op de schoonheid van alledaagse dingen. Er is zoveel moois om ons heen en met dat te “vangen” in bijvoorbeeld een stilleven met zorgvuldig gekozen, gerangschikte en belichtte attributen probeer ik daarop in een schilderij de aandacht te vestigen.

Wie of wat inspireert jou in je werk?
Eerder waren het o.a. bovengenoemde mede collega-schilders die mij inspireerden. Wat mij nu onuitputtelijk inspireert is de uitdaging die ik met grote regelmaat tegenkom om de schoonheid van een of meerdere voorwerpen, een tafereel, landschap, dier of portret te vangen in een schilderij. Een extra uitdaging of misschien wel extra dimensie in mijn werk is de ietwat mystieke clair-obscur-achtige sfeer die ik tracht weer te geven. Met name wat dit laatste betreft zijn er enkele stilleven-fotografen wiens werk mij erg aanspreekt en in die zin ook inspireert.

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Het schilderij “Stilleven met appels en kruik met groene algen” is een schilderij waarover ik aardig tevreden ben als het gaat om wat en hoe ik iets wil weergeven in een schilderij. Een tak met appels uit de tuin van de buren, een bemoste kruik en enkele dito stenen gevonden in een hoekje uit eigen tuin en een oude plank van een sloopbedrijf. Naar tevredenheid gepositioneerd en subtiel belicht.

Kunst betekent voor mij een gedrevenheid om voortdurend mooie dingen vast te leggen
Hoe zou je je techniek omschrijven?
“Realistische schilderkunst” bestaande uit meerdere lagen olieverf op paneel, een techniek dichtbij die welke De Oude Meesters bezigde. Me realiserende dat dit, gezien de hoeveelheid kant en klare verf en andere middelen die wij vandaag de dag voorhanden hebben, een zeer onterechte vergelijking is. De duiding “kunst” laat ik liever aan een ander, “ambachtelijk” is wat mij betreft een betere omschrijving van mijn werk.


Wat betekent kunst voor jou?
Een gedrevenheid, een passie, om voortdurend mooie dingen vast te leggen. In de eerste plaats om mijzelf voor uitdagingen te plaatsen, maar zeker ook om anderen daarmee te verwonderen en te vermaken.
