Naar alle uitgelichte kunstenaars

Monique Kroes

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Monique Kroes.

Monique Kroes bij haar werk
Monique Kroes bij haar werk

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Ik ben grotendeels autodidact, ambitieus en leergierig op het gebied van schilderkunst. Pas op veel latere leeftijd ben ik gaan schilderen met acrylverf en tekenen met houtskool/pastelkrijt onder professionele begeleiding. Het maken van abstracte schilderijen leerde mij om buiten mijn comfortzone te schilderen, maar mijn voorkeur voor het schilderen van mooie serene vrouwelijke gezichten werd steeds sterker, zowel modern als klassiek.

Mijn leergierigheid en ambitie maakt het mij echter moeilijk om mezelf te beperken tot slechts één stijl of techniek. Daarom combineer ik graag meerdere technieken in een werk. Zo verwerk ik o.a. acrylverf, aquarelverf, materialen, portret, houtskool/pastelkrijt samen met abstracte elementen.

Epoxy is een medium van deze moderne tijd, dat ik ook graag een belangrijke rol geef in mijn schilderijen, weliswaar in een gedienstige vorm. Het zorgt voor een extra dimensie, waardoor je er niet snel op uitgekeken raakt.


A woman’s touch - Monique Kroes
A woman’s touch - 2021, 100x120 cm — Monique Kroes
acrylverf, op papier geschilderde bloemen, epoxy(haar en rechterhelft gezicht en rug), bladgoud, reliëf in het haar en onder de geschilderde knoop

Wat is het verhaal bij je inzending 'A woman’s touch'?
Dit portret is onderdeel van een hele serie grote moderne mixed media portretten, die ik speciaal maakte tijdens de afgelopen periode, waarin mijn atelier gesloten is geweest voor teken- en schilderlessen door covid-19. Deze periode heb ik gebruikt om mezelf hierin door te ontwikkelen. Helaas kan ik ze momenteel niet tentoonstellen waardoor ze niet echt tot hun recht komen. Hopelijk kan dat wel weer in de nabije toekomst.


Brown and blue abstract - Monique Kroes
Brown and blue abstract - 2019, 50x150 cm — Monique Kroes
acrylverf, epoxy(groene middenstuk), pigmenten

Wie of wat inspireert jou in je werk?
De afgelopen jaren heb ik veel inspiratie mogen opdoen van klassieke en moderne kunstenaars, bijv. Johannes Vermeer (mooie heldere kleuren en lichtwerking) en Lita Cabellut (grote indrukwekkende portretten, waarbij het gebruik van materialen een grote rol speelt en vooral lef de boventoon voert). Ook haal ik veel inspiratie uit oppervlaktespanningen, kleurstellingen en lichtwerking van materialen zoals (gekleurd) glas, kapot beton, hout etc.

Ik haal veel inspiratie uit oppervlaktespanningen, kleurstellingen en lichtwerking van materialen zoals (gekleurd) glas, kapot beton en hout

TITEL - Monique Kroes
Anna - 2020, 100x120 cm — Monique Kroes
acrylverf, houtskool(kanten stuk op de rechterschouder), pastelkrijt op papier(rechter oogstuk), epoxy(haar en rechter helft gezicht), reliëf(haar en stukje schouder)

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Meerdere werken hebben betekenis voor mij, omdat al mijn schilderijen met veel liefde en toewijding zijn gecreëerd. Het portret “Anna” is echter speciaal, omdat dit het eerste schilderij is, waarin ik mezelf helemaal de vrijheid heb durven geven om meer te technieken in een werk te stoppen. Dit was het begin van een hele serie.

Voorheen wilde ik graag voldoen aan de verwachting dat een kunstenaar duidelijk herkenbaar is en een eigen handtekening moet hebben, hetgeen mij best frustreerde. Ik ben nl. niet eenduidig hierin, maar misschien a-typisch. Ik ben zeer leergierig en kan nooit lang hetzelfde doen. Daarom vind ik serieel werk een goede uitkomst om te kunnen afwisselen, zonder aan kwaliteit in te boeten.

Close up van Anna - Monique Kroes
Close up van Anna — Monique Kroes

Voor mij is kunst een vorm van vrijheid; ik mag van mezelf continue op ontdekkingsreis

Tessa - Monique Kroes
Tessa - 2020, 90x100 cm — Monique Kroes
acrylverf, reliëf, houtskool(topje), epoxy(over het rechter gedeelte hoofd), cracquelé, pastelkrijt op papier(oor)

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Je zou het kunnen zien als portret met collage en mixed-media, maar dan wel allemaal geschilderd. Het portret is daarbij gedienstig aan het materiaalgebruik en vice versa. De afwisseling vind ik belangrijk, omdat ik anders snel uitgekeken raak op het maken van een schilderij. Het steeds weer ontdekken van nieuwe technieken en materialen maakt mij erg gelukkig en hopelijk stopt dat nooit. Hierdoor kan ik oneindig blijven variëren, raak ik nooit uitgekeken op mijn eigen schilderijen en kan ik de kijker steeds opnieuw verrassen.

De enige rode draad in mijn werk: kwaliteit, groot, epoxy.

Close up van Tessa - Monique Kroes
Close up van Tessa — Monique Kroes
Hierin kun je goed zien hoe de materialen zoals houtskool, cracquelé en epoxy zijn gecombineerd

Wat betekent kunst voor jou?
Voor mij is het een vorm van vrijheid; ik mag van mezelf continue op ontdekkingsreis. Ik heb er 8 jaar geleden zelfs mijn beroep van gemaakt (vrij schilderwerk, opdrachtwerk, les geven, eigen atelier) en ben er altijd mee bezig: dagelijks schilderen, tekenen, schilderlessen geven, technieken eigen maken, instructievideo’s kijken, kunstenaarsboeken lezen, schilderijen analyseren, musea bezoeken, exposities houden, inspiratie opdoen (is altijd en overal om me heen). Ik houd van verrassingen en gun dat mijn kijkers ook graag.

Kortom: het is mijn lust en mijn leven en ik hoop dat het altijd in mijn leven mag blijven.

Kunst is vrijheid. Kunst is verrassen!


Rose - Monique Kroes
Rose - 2020, 90x100 cm — Monique Kroes
acrylverf, pastelkrijt op papier(rechter oogstuk), epoxy(rechter gedeelte hoofd en roos), reliëf, gietlak, craquelé