Naar alle uitgelichte kunstenaars

Eric Cremers

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Eric Cremers.

Eric Cremers aan het werk
Eric Cremers aan het werk

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Ik ben niet goed in gaaf afwerken en ik heb er een hekel aan. Daarnaast vind ik dat oude en versleten dingen expressiever zijn en meer karakter tonen omdat ze in hun sporen van slijtage een verhaal vertellen. Ik ben gebruik gaan maken van versleten materialen of ze zelf gaan verslijten om de dingen die oude uitstraling te geven. Alles wat ik maak, ziet er dus oud en/of versleten uit. Het onafgewerkte is mijn handschrift geworden.

Alles wat ik maak, ziet er oud en/of versleten uit

Stairways 2 - Eric Cremers
Stairways 2, 2021, mixed media, 62 x 33 x 13 cm — Eric Cremers

Wat is het verhaal bij je inzending?
Binnen het thema ‘Habitats’ kregen de Favela’s op zeker moment de overhand. Ik wilde voorkomen dat ik steeds meer van hetzelfde ging maken. Daarom ging ik onderdelen als trappen, waslijnen, takken, enz. , die vaak ondergeschikt als detail aanwezig waren in het werk, meer benadrukken in bepaalde kunstwerken. Gefascineerd als ik ben door trappen, kregen deze steeds vaker een grotere rol toebedeeld in mijn werk. Het werk ‘Stairways’ is daar een voorbeeld van.

Ik ben gefascineerd door trappen


Wie of wat inspireert jou in je werk?
Mijn inspiratie vind ik in foto’s van woonsituaties, films of in het door mij gebruikte materiaal. Vaak komt die inspiratie ook op het moment dat ik met een werk bezig ben.

Woodrock - Eric Cremers
Woodrock, 2018, mixed media, 83 x 62 x 11 cm — Eric Cremers

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Het werk Stairways to heaven. Het symboliseert de weg die iedereen moet gaan naar het eindpunt, de dood. Via een zelf te kiezen traject van trappen ga je van breed en diep beneden naar steeds smaller en ondieper naarmate je hoger, verder, komt. Het eindpunt is onvermijdelijk en voor iedereen, ongeacht de gekozen route, hetzelfde. Het is helemaal in tinten wit vanwege de sereniteit.

Stairways to heaven - Eric Cremers
Stairways to heaven, 2016, hout, 123 x 50 x 16 cm — Eric Cremers

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Heel vrij, spontaan en zonder veel afwerking. Ik werk puur vanuit mijn gevoel en menigeen pikt dat op.

Orgothic - Eric Cremers
Orgothic, 2020, mixed media, 105 x 35 x 18 cm — Eric Cremers
Palmtree village - Eric Cremers
Palmtree village, 2020, mixed media, 127 x 32 x 20 cm — Eric Cremers


Wat betekent kunst voor jou?
Kunst is communicatie op een originele en authentieke manier, waarmee je een ander raakt. Hoewel mijn werk geen specifieke boodschap heeft, krijg ik vaak reacties die bewijzen dat mensen oppikken wat ik er, bewust of onbewust, in stop.


Sky scraper - Eric Cremers
Sky scraper, 2016, mixed media, 230 x 30 x 30 cm — Eric Cremers