Naar alle uitgelichte kunstenaars

Max Vrijdags

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Max Vrijdags.

Max Vrijdags aan het werk
Max Vrijdags aan het werk

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Reeds als kind, toen ik ongeveer 10 jaar was, reduceerde ik beelden tot een essentieel beeld zonder bijkomstigheden, omdat het overtollige onrust bij mij veroorzaakt; dit kwam waarschijnlijk door een vorm van autisme. In die tijd, bijna 50 jaar geleden, hadden we thuis geen kunstboeken. Dat was ook niet nodig om onbevangen en zonder voorkennis te werken met datgene wat in de brievenbus werd gedropt zoals doodsbrieven en reclameboekjes. Eigenlijk ben ik niks veranderd hierin en hou dus niet van "te veel informatie" in één beeld.


Mijn muze is mijn vrouw Mia

Ontspannen / relax - Max Vrijdags
Ontspannen / relax — Max Vrijdags

Wat is het verhaal bij je inzending?
Het verhaal bij mijn werken is de zoektocht naar zelfkennis en de dingen die gebeuren rondom mij. Dikwijls staat de vrouw centraal, dit waarschijnlijk omdat mijn moeder is gestorven toen ik 17 jaar was en de vrouw, soms ook het gemis van een moederfiguur, in al zijn facetten in mijn werk opduikt. Mijn muze is mijn vrouw Mia en door haar aanwezigheid kan ik doelgericht werken en me focussen op het essentiële, het gezin, haar fotograferen en o.a. het bekomen materiaal verwerken, reduceren tot nieuw werk.


Wie of wat inspireert jou in je werk?
Eerst en vooral inspireert mijn directe omgeving mij, dus mijn vrouw en kinderen. Daardoor heb ik de draad in het leven weer kunnen opnemen na een psychologische dramatische afloop na een relatie van 38 jaar, alsook een onvoorziene wending in mijn leven als leerkracht waardoor ik nu minstens 8 uur per dag met kunst bezig ben. Door dit gebeuren is mijn inspiratie de zoektocht geworden naar nog meer materie te laten vallen en de schoonheid te zoeken in het niet perfecte, het gevoel weergeven zoals de dag het brengt.
En als ik een naam mag noemen en een ambitie mag uitspreken dan is mijn grootste inspiratie de zoektocht en de weg te vinden om tot een niveau te komen waar het figuratieve volledig zal verdwijnen en dan spreek ik over de Belgische kunstenaar " Raoul De Keyser ".

Tim - Max Vrijdags
Tim — Max Vrijdags

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Het werk dat ik toon (affiche) is mijn vrouw Mia die erg veel talent had voor zang en dans, maar door de hardheid van het leven nooit zover is kunnen komen om er iets deftigs mee te doen. Kunst in de brede betekenis was, en is, nog steeds bijzaak voor velen en werken deed ze van haar 14e jaar. Je moest al van goeden huize zijn om met gelijk welke kunstvorm dan ook ernstig genomen te worden.
Maar mijn vrouwtje verwerk ik dan ook graag in mijn werk, omdat ze mijn artieste is die voor mij lacht, danst en zingt en alzo mij een mooi leven geeft.

Affiche - Max Vrijdags
Affiche — Max Vrijdags

Kunst is ademen

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Techniek vind ik een te groot woord, omdat ik nog steeds hoop van te evolueren naar werk dat abstract lijkt, maar toch boordevol zit van aantoonbaar verband met mijn leven. Maar momenteel teken en schilder ik heel veel, sober vertrekkende vanuit een bestaand beeld en werk eraan tot het een beeld is dat mag blijven en dan verlang ik weer om een nieuw beeld te scheppen en soms het oude te vernietigen. Op die manier tracht ik dan een serie te bekomen met verwantschappen.

Het beeld waarvan ik vertrek is dan weg of toch grotendeels weg. Dikwijls is het klungelen in de positieve betekenis, wegvegen van verf waardoor onderste verflagen weer naar boven komen of wegkrabben van teken-lijnen...zeg maar spelen en rekenen op de verrassing. De verkregen effecten van de verrassingen probeer ik dan mee te nemen naar volgend werk zodat er herkenning in sluipt.

Gepest - Max Vrijdags
Gepest — Max Vrijdags


Wat betekent kunst voor jou?
Vermits ik anders ben dan de doorsnee mens is het een Godsgeschenk om mijn leven zinvol te leven en te beleven. Met anders zijn bedoel ik dat ik zaken opmerk waar anderen aan voorbij gaan of zaken die de meeste mensen waardeloos of belachelijk vinden. Ik geef een voorbeeld. Ik was leerkracht metaalbewerking en de lastafel waar veel spatten op zaten van het lassen was organisch gegroeid tot een fenomenaal mooi kunstwerk maar niemand zag het, niemand vond het niet utilitaire belangrijk en alles wat er werd gemaakt moest bruikbaar zijn.
Kunst is voor mij uren op een bankje zitten en me inleven bij een werk van Anselm Kiefer, Howard Hodgkin, Ilse D'Hollander of Kees Van Dongen en er gelukkig van worden.
Kunst is ademen.


Dwangbuis - Max Vrijdags
Dwangbuis — Max Vrijdags
Dansen - Max Vrijdags
Dansen — Max Vrijdags