Naar alle uitgelichte kunstenaars

Mary Poppelier

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Mary Poppelier.

Mary Poppelier aan het werk
Mary Poppelier aan het werk

Hoe ben je in aanraking gekomen met textielkunst?
Na het afronden van de modeacademie heb ik mij gestort op het ontwerpen en maken van kleding, tassen en shawls. Toen dit geen voldoening meer gaf, zocht ik naar een andere manier om met textiel bezig te zijn. Niet veel later stond er een artikel in de krant over een cursus textielkunst.


 Carice - Mary Poppelier
Carice; 2013, textiel, 75 x 75 cm — Mary Poppelier

Wat is het verhaal bij je inzending?
Voor het werk ‘Carice’ heb ik gebruik gemaakt van een foto uit het archief van Frans Jansen. Toen ik deze foto zag, was ik als het ware ‘verliefd’. Het licht/donker effect en de blik in de ogen lieten mij niet los. Dit moest ik in textiel uitdrukken.


Ruïne - Mary Poppelier
Ruïne, 2013, textiel, 57 x 86 cm — Mary Poppelier

Wie of wat inspireert jou in je werk?
Het licht en de kleuren van oude meesters. De natuur, oude gebouwen en structuren. Inspiratie kan ook komen uit het materiaal zelf, het textiel. Inspiratie kan soms ook uit een onverwachte hoek komen, je wordt uit het niets gevangen door ‘n beweging of de lichtinval.


Straatje - Mary Poppelier
Straatje; 2010, textiel, 60 x 42 cm — Mary Poppelier

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Het werk ‘Straatje’ heeft voor mij een speciale betekenis. Mijn eerste wandkleed, gemaakt naar een foto, door mijzelf genomen op Corfu. Dit was de overgang (het pad) van het ontwerpen van kleding naar de textielkunst.

Inspiratie kan soms ook uit een onverwachte hoek komen, je wordt uit het niets gevangen door ‘n beweging of de lichtinval

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Het gekozen onderwerp wordt in grote lijnen afgeregen op een lap stof. Op deze ondergrond worden kleine stukjes stof vastgezet met naald en draad. Net als een schilder eerst grote lijnen uitzet (rijgen) en daarna inkleurt (stukjes stof) met de kwast (naald en draad).


Waterlelie - Mary Poppelier
Waterlelie; 2010, textiel, 65 x 85 cm — Mary Poppelier
Winter - Mary Poppelier
Winter; 2011, textiel, 67 x 90 cm — Mary Poppelier


Wat betekent kunst voor jou?
Het maken van kunst geeft rust, is bijna meditatief, je bent je dan niet meer bewust van je eigen bestaan. Daarnaast hoop ik anderen te kunnen inspireren en/of blij te kunnen maken met mijn werk, net zoals ik blij kan worden van het werk van anderen.


Oude wasplaats - Mary Poppelier
Oude wasplaats; 2017, textiel, 125 x 95 cm — Mary Poppelier