Naar alle uitgelichte kunstenaars

Loes Knoben

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Loes Knoben.

Loes Knoben
Loes Knoben

Hoe ben je in aanraking gekomen met de verloren was methode?
Na een aantal jaren gewerkt te hebben met klei was ik niet meer tevreden met de mogelijkheden die klei mij bood. Ik wilde meer beweging in mijn beelden. Van mijn man kreeg ik een tiental lessen bij kunstenaar Geert Verstappen voor mijn verjaardag. Dat was een schot in de roos. Na veel oefenen en ook wel frustratie kreeg ik toch het werken met was onder de knie. Na verloop van tijd ontwikkelde ik mijn eigen stijl.


 Alexandra - Loes Knoben
Alexandra — Loes Knoben

Wat is het verhaal bij je inzending?
Mijn ingezonden beeld heet Alexandra. Het is opgebouwd uit platen was en op haar hoofd een stuk schors.

In een tak of een stuk schors zie ik de vorm of beweging die ik in mijn beelden wil uitdrukken


Wortelvrouw - Loes Knoben
Wortelvrouw — Loes Knoben

Wie of wat inspireert jou in je werk?
De natuur inspireert me. Of ik nu fotografeer, beeldhouw of schilder. Ik werk vaak met materialen uit de natuur zoals takken, vruchtdozen, slakkenhuizen, stukken schors. In een tak of een stuk schors zie ik de vorm of beweging die ik in mijn beelden wil uitdrukken.

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Het werk wortelvrouw heeft wel een speciale plek. Tijdens vakantie met onze camper in Bloemendaal vond ik tijdens een wandeling een stuk platgereden wortels langs de kant van de weg. Ik hoefde alleen nog maar schouders en een hoofd van was eraan toe te voegen en mijn vrouw figuur was klaar. De camperreizen en lange weekenden waren geweldig om me op te laden en te inspireren. Er was altijd plaats over om allerlei materiaal mee terug te nemen naar mijn atelier.


Esmee - Loes Knoben
Esmee — Loes Knoben

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Ik voeg was toe aan takken of schors en zo ontstaan mijn vrouw figuren. Ik werk heel intuïtief. Mijn laatste serie is meer opgebouwd uit platen was met enkele natuurlijke toevoegingen zoals korenaren in de jurk, een schelp of zaaddozen.

Alles wat er in mij beweegt kan ik omzetten in een beeld


Wat betekent kunst voor jou?
Beelden maken is noodzaak voor mij. Alles wat er in mij beweegt kan ik omzetten in een beeld. Dit geeft rust. Daarnaast vind ik het fijn om de wereld een beetje mooier te maken.
Naast mijn werk in de zorg met mensen met een verstandelijke beperking heb ik altijd tijd vrij gemaakt voor kunst. Twaalf jaar geleden mijn eigen bedrijf opgezet en exposities gaan organiseren. Nu ik vervroegd met pensioen ben gegaan ben ik wel 3 dagen of meer in mijn atelier in Posterholt te vinden. Een heerlijke plek.


Eline - Loes Knoben
Eline — Loes Knoben
Jasmine - Loes Knoben
Jasmine — Loes Knoben