Naar alle uitgelichte kunstenaars

Martine de Ruiter

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Martine de Ruiter.

Martine de Ruiter aan het werk
Martine de Ruiter aan het werk

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Mijn schildertechniek met paletstukken is lang geleden ontstaan doordat ik de mooie, gemengde kleuren die ontstaan waren op mijn palet, wilde bewaren. Voor die unieke gedroogde verfmengsels bedacht ik de naam 'paletstukken' en ik verwerk ze sindsdien in m’n schilderijen, inmiddels een soort ambacht.


Wat is het verhaal bij je inzending?
In mijn werk probeer ik de suggestie van beweging en groei na te streven. De ingezonden schilderijen heb ik gemaakt in mijn tuinatelier, terwijl we ondertussen ons huis flink aan het verbouwen waren. Mijn persoonlijke leven werd op dat moment dus ook gekenmerkt door een vorm van beweging en groei. Het huis was overigens in de vorige eeuw een schoenmakerswinkel en -woning, dus er is veel ambacht bedreven... dat vind ik een bijzondere en leuke gedachte.

Kalm - Martine de Ruiter
Kalm, 2019; Acryl & paletstukken, 160 x 100 cm — Martine de Ruiter


Vivid vibes - Martine de Ruiter
Vivid vibes, 2020; Acryl & paletstukken, 100 x 100 cm — Martine de Ruiter

Wie of wat inspireert jou in je werk?
Wilde bloemen, mooie kleurcombinaties in het alledaagse leven en het kleur- of structuurgebruik van kunstenaars als Monet, Anselm Kiefer en Juane Xue.

Ik ontdek steeds weer nieuwe bloemvormen in mijn werk 'Bloom'

zt 2014 13 - Martine de Ruiter
Bloom, 2017; Acryl & paletstukken, 150 x 150 cm — Martine de Ruiter

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Een van mijn grootste werken, Bloom (1,5 x 1,5 meter). Nadat ik het had afgemaakt, ontdekte ik steeds weer nieuwe bloemvormen die ik tijdens het maakproces niet bewust had gecreëerd. Een bijzondere gewaarwording en de titel bleek dus extra toepasselijk.


Hoe zou je je techniek omschrijven?
Mijn stijl zou ik omschrijven als Geabstraheerd expressionistisch. De unieke paletstuktechniek zorgt voor scherp contrast en reliëf. De precieze vorm en kleursamenstelling van een paletstuk staat van tevoren niet vast, dus voor mij blijft het een spannende manier van werken waarin toeval een rol speelt.

Blooming I - Martine de Ruiter
Blooming I, 2020; Acryl & paletstukken, 120 x 100 cm — Martine de Ruiter
Blooming II - Martine de Ruiter
Blooming II, 2020; Acryl & paletstukken, 120 x 100 cm — Martine de Ruiter


Wat betekent kunst voor jou?
Mij persoonlijk brengt het veel levensgeluk omdat het mijn passie en uitlaatklep is en omdat ik me geen leukere manier kan indenken van bijdragen aan brood op de plank. Ook ben ik heel dankbaar voor de contacten en ontmoetingen die het mij brengt, door bijvoorbeeld exposities en verkopen.


Dauwlicht - Martine de Ruiter
Dauwlicht, 2020; Acryl & paletstukken, 200 x 50 cm — Martine de Ruiter