Naar alle uitgelichte kunstenaars

Armand Wils

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Armand Wils.

Armand Wils
Armand Wils

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Vanuit de Indiaanse cultuur ben ik in aanraking gekomen met Kr8dieren. Ik ben al van jongs af aan geboeid geweest door indianen en hun manier van leven. Zij voelen zich één met de natuur en geven een grote symboliek aan dieren.

Misschien kan ik eerst uitleggen wat Krachtdieren zijn voor wie er niet mee vertrouwd is. Een kr8dier is voor mij een helper, een dier dat wijsheid brengt, inzichten, boodschappen, steun, waarschuwingen, raadgevingen, mogelijke richtlijnen,...Een Kr8dier kan tijdelijk bij je zijn of je hele leven.

Ik heb eerst voor mezelf Kr8dierschilderijen gemaakt. In mijn persoonlijk groeiproces als man kwam ik op bepaalde momenten verschillende dieren regelmatig tegen, ofwel in de natuur, of in tijdschriften, tv, boeken, …zo vaak dat ik het niet meer kon of wou ontkennen en de noodzaak voelde om er wat mee te doen. En omdat tekenen en schilderen mijn zieletaal is heb ik dat in verschillende schilderijen vorm gegeven. En elk schilderij apart, elk dier heeft een diepgaande betekenis voor mij.

Bij het maken van een Kr8dierportret in opdracht stem ik mij intuïtief af op de cliënt. Samen met de verkregen info uit een persoonlijke vragenlijst en een persoonlijk gesprek creëer ik een zo diep mogelijk afgestemd krachtdierportret.


Walvis - Armand Wils
Walvis, 2020; Inkt, aquarel en kleurpotlood 65 x 52 cm — Armand Wils

Wat is het verhaal bij je inzending?
Het werk dat ik heb ingezonden is gemaakt op vraag van mijn lief. Zij heeft als Kr8dier de Walvis. En hoewel de walvis het grootste dier hier op aarde is hoort er ook bescheidenheid bij. Zij is groots en toch bescheiden. En mijn vriendin heeft wat met oceanen en hun dieptes. In het water is walvis heel sierlijk en drukt hij zich op een unieke manier uit, mijn vriendin danst en dat is één en al sierlijkheid. Zodoende heb ik in het schilderij een lemniscaat getekend en daarna verwerkt tot allemaal sierlijke lijnen, die staan voor het uniek uitdrukken van haar eigen Zijn. Daarbij zijn ook haar armen en haar oog in de walvis geïntegreerd.

De combinatie van mens en dier inspireert mij


Wie of wat inspireert jou in je werk?
Als ik een opdracht krijg voor een Kr8dierportret dan vind ik het altijd bijzonder wie mijn opdrachtgever is en wat de verbinding met het dier is, welke eigenschappen, waar dat dier voor staat en hoe dat van betekenis kan zijn voor de persoon. Dus de combinatie van mens en dier, de wisselwerking inspireert mij eigenlijk.

Lady of the Buzzard - Armand Wils
Lady of the Buzzard, 2014; Inkt, aquarel en kleurpotlood 65 x 52 cm — Armand Wils

Edel Hert/Noble Deer - Armand Wils
Edel Hert/Noble Deer, 2020; Inkt, aquarel en kleurpotlood 40 x 40 cm — Armand Wils

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Het “Edel Hert” is mijn eigen Totemdier en heeft een speciale betekenis voor mij. Het staat voor mij voor een evenwicht in mezelf van mijn mannelijke en vrouwelijke kant. Daadkracht, stevigheid, kracht, alertheid en sierlijkheid, zachtheid, wendbaarheid, gracieus, liefdevol, schoonheid. Het is voor mij een streven deze kwaliteiten in mij te ontwikkelen en Het Edelhert help mij daarbij.


Hoe zou je je techniek omschrijven?
Ik vind het moeilijk om de techniek onder één noemer te zetten. Het is deels realistisch, deels intuïtief, deels spiritueel, deels symbolisch. Wat zou daar de verzamelnaam van zijn?
Ik gebruik eerst inkt om de tekening op te zetten en daarna zet ik er aquarel over om het vervolgens af te werken met kleurpotlood.

Black Jaguar Woman - Armand Wils
Black Jaguar Woman, 2020; Inkt, aquarel en kleurpotlood 70 x 60 cm — Armand Wils
Black Panther - Armand Wils
Black Panther, 2020; Inkt, aquarel en kleurpotlood 75 x 55 cm — Armand Wils


Wat betekent kunst voor jou?
Kunst heeft voor mij betekenis als ik ontroerd word, geraakt in mijn gevoel. Of dat nu abstract, realistisch of iets anders is, dat maakt niet uit. Grote namen in de kunst zeggen mij niets als ik niet in mijn gevoel geraakt word.


Fire Dragon - Armand Wils
Fire Dragon, 2015; Inkt, aquarel en kleurpotlood 65 x 52 cm — Armand Wils
Warrior of the Heart - Armand Wils
Warrior of the Heart, 2014; Inkt, aquarel en kleurpotlood 65 x 52 cm — Armand Wils