Naar alle uitgelichte kunstenaars

Marly Freij

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Marly Freij.

Marly Freij
Marly Freij

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Mijn manier van werken is op een vloeiende wijze in de loop van de tijd ontstaan. Het maken van portretten op een traditionele manier was mijn eerste passie, Als portret waren ze okee, maar als schilderij vond ik ze minder spannend. Ik ben me daarom gaan verdiepen in experimentele schildertechnieken. Deze paste ik toe in abstracte schilderijen, waar haast vanzelf abstracte landschappen uit zijn ontstaan. Al een jaar of 15 vormen abstracte landschappen en zeezichten , vooral vergezichten, een rode draad in mijn werk. 5 Jaar geleden heb ik het portret weer opgepakt. Ik wilde graag werken met een mooie gelaagde ondergrond en het portret gedeeltelijk in de achtergrond laten verdwijnen. Met deze uitgangspunten ben ik gaan experimenteren en zal dat blijven doen. Waar dat toe zal leiden? Geen flauw idee. Dat maakt het juist leuk….


Wat is het verhaal bij je inzending?
Dit schilderij heb ik gemaakt voor een groepsexpositie met het thema “Draai”. Ik wilde een vrouw verbeelden, die op een keerpunt in haar leven staat. Meestal maak ik portretten, waarbij je even moet zoeken naar het gezicht. Hier heb ik de persoon wat meer uitgewerkt en het keerpunt verbeeld met een slinger om haar heen. Uiteindelijk was ik zo lekker op dreef, dat ik 3 schilderijen heb gemaakt voor deze expositie.

Turning point - Marly Freij
Turning point, 2021, acrylverf op linnen, 110 x 110 cm — Marly Freij
Zet mij op een heuvel en ik ben een hele tijd zoet met kijken in de verte


Sneak preview - Marly Freij
Sneak preview, 2019, acrylverf op linnen, 110 x 100 cm — Marly Freij

Wie of wat inspireert jou in je werk?
Ik hou enorm van kijken. Uit van alles en nog wat haal ik mijn inspiratie. Op de eerste plaats hou ik enorm van glooiende landschappen. Zet mij maar op een heuvel en ik ben een hele tijd zoet met kijken in de verte. Telkens zie ik iets anders en ik kom volledig tot rust. Ik wandel dan ook graag in het Zuid-Limburgse heuvelland. Maar ook bloemen kunnen me inspireren. Het schilderij ”Sneak preview” heb ik bijvoorbeeld gemaakt met de kleuren van een prachtige bos bloemen, die ik had gekregen. Verder kan ik me laten inspireren door bijvoorbeeld een wolkenlucht uit een 17de eeuws schilderij of door allerlei materialen, die ik in mijn atelier heb en die ik verwerk in mijn landschappen. Maar ook een foto van een interieur in een woontijdschrift brengt mij op ideeën etc etc..


July - Marly Freij
July, 2020, acrylverf op linnen, 110 x 110 cm — Marly Freij

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
De serie portretten baseer ik vooral op de fotoserie, die ik heb gemaakt van een paar meiden en vrouwen, die voor mij geposeerd hebben. Bij het maken van een van de laatste foto’s tijdens een van die shoots, had ik gelijk het gevoel “dit is het!” De lieve blik, ingetogen, kwetsbaar, maar tegelijk met zelfvertrouwen, raakte me. Toen ik er een schilderij van had gemaakt, had ik het gevoel nog lang niet klaar te zijn. Ik had nog zoveel ideeën, wat ik met deze pose wilde doen. Hieruit is het idee ontstaan om een serie van 12 schilderijen te maken. Elk schilderij maak ik in de kleuren die een bepaalde maand bij me oproepen. De schilderijen krijgen ook die maand als titel. Aan deze serie werk ik nog steeds met enorm veel plezier.Levitation - Marly Freij
Levitation, 2020, acrylverf op linnen, 110 x 110 cm — Marly Freij

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Als basis werk ik met acrylverf op linnen. In mijn landschappen verwerk ik ook allerlei materialen, zoals papier, kalk, gips, zand en textiel (al dan niet bewerkt).

De lieve blik, ingetogen, kwetsbaar, maar tegelijk met zelfvertrouwen, raakte me

Wat betekent kunst voor jou?
Ik kan enorm genieten van het kijken naar kunst van anderen in galeries en musea Het geeft mij daarnaast heel veel voldoening dat ik van kunst mijn werk heb kunnen maken en dat ik er bijna dagelijks mee bezig kan zijn. Elk schilderij daagt me uit. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt. Het is ook heerlijk om mensen blij te maken. Want dat is het geval wanneer ze een schilderij vinden, dat echt bij ze past. Dat geeft een heel fijn gevoel.


Zonder titel 2003 - Marly Freij
Zonder titel 2003, 2020, acrylverf op linnen, 100 x 100 cm — Marly Freij
Zonder titel 2003 - Marly Freij
Zonder titel 2003, 2021, acrylverf op linnen 100 x 100 cm — Marly Freij