Naar alle uitgelichte kunstenaars

Loes beks

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Loes Beks (Loe Sei Beks).

Loe Sei Beks
Loe Sei Beks

Ongeveer 20 jaar geleden was Loes werkzaam als office-manager bij NCR Nederland (National Cash Registers). De oude kassa’s, nu de geldautomaten.
Je kunt haar op het gebied van kunst een laatbloeier noemen. Ze was rond de 50 jaar, toen ze zich ging omscholen. Ze heeft HAVO en VWO (vakken kunstgeschiedenis en Tekenen en schilderen) gedaan met een behaald certificaat. Daarna heeft ze een diploma gehaald bij de VOBK (Stichting voor Ontwikkeling van Beeldende Kreativiteit), met de aantekening dat ze bevoegd is om les te geven.

Verder heeft Loes diverse workshops en masterclasses gevolgd. O.a .bij Frans Manders, Jos Leurs, Gerard van de Weerd. Nu geeft ze zelf workshops in Eindhoven (maximaal 2 personen).

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Bij Frans Manders en Jos Leurs heb ik veel geleerd over het schilderen van landschappen en bloemen. Gerard van de Weerd inspireerde mij tot het maken van dansschilderijen. Ik ben me gaan verdiepen in kunstgeschiedenis. Vooral het impressionisme sprak mij aan. Mijn werk is dan ook impressionistisch te noemen.

In de eerste jaren heb ik me toegelegd op aquarelleren. Dat staat nu op een laag pitje. Het werken met acrylverf op grote canvas doeken spreekt mij het meeste aan. Het liefst kleurrijk. Ik krijg vaak te horen dat ik goed ben met kleur. Ik heb veel geëxposeerd. In galerieën, revalidatiecentra en verzorgingshuizen. Door heel Nederland heb ik kunstmarkten bezocht. Met succes kan ik wel zeggen. Mijn werk wordt door veel mensen gewaardeerd.

Tuinen van Monet in Giverny - Loe Sei Beks
Tuinen van Monet in Giverny, 2020; acryl op doek— Loe Sei Beks

Wat is het verhaal bij je inzending?
De laatste tijd houd ik me vooral bezig met landschappen en bloemen. Een aantal maanden geleden ben ik met mijn zoon in Giverny geweest; de tuinen van Monet. Ik ben daar zeer door geïnspireerd en heb me verdiept in de tuinen en de waterlelies, zoals je kunt zien in mijn schilderijen. Vooral de schilder Monet spreekt mij aan. Hier kan ik nog veel van leren. Er zijn ook schilderijen met lelies en stokrozen. Door Vincent van Gogh te bestuderen spraken mij vooral de lelies aan.


Wilde bloemen - Loe Sei Beks
Wilde bloemen — Loe Sei Beks

Dans - Loe Sei Beks
Dans, 2020; acryl op doek — Loe Sei Beks

Wie of wat inspireert jou in je werk?
Voordat ik me bezighield met tuinen, landschappen en bloemen sprak Isaac Israels mij aan. Hij inspireerde mij tot het schilderen van, vooral, vrouwen met hoeden.


Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Zoals ik al aangaf heb ik door het zien van de tuinen van Monet een nieuwe bron aan kunnen boren. Mijn echtgenoot is vorig jaar (na 49 jaar huwelijk) helaas overleden. Sindsdien maak ik met mijn enige zoon af en toe een weekendtripje. In augustus dit jaar ook naar Giverny, Honfleur en Etretat. Het is heel speciaal om dit met mijn zoon te kunnen doen. Ook de schilderijen die ik maak zijn van invloed hierop.

Tuinen van Monet in Giverny - Loe Sei Beks
Tuinen van Monet in Giverny, 2020; acryl op doek — Loe Sei Beks

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Mijn techniek is impressionistisch te noemen met een vleug van abstractie. Kleurrijk in ieder geval.

Bloementuin - Loe Sei Beks
Bloementuin, 2020; acryl op doek — Loe Sei Beks

Wat betekent kunst voor jou?
Ik ben heel blij dat ik kunst heb ontdekt. Zeker nu ik alleen ben, houdt het mij op de been en heb ik een fantastische invulling van mijn leven gevonden. Ik ga enkele keren per week naar Atelier Nuenen. Hier ontmoet ik allerhande kunstenaars die met diverse technieken werken. Hier kan ik veel van leren. Tevens leer ik weer andere mensen kennen met dezelfde interesses. Pas ook nog een gezamenlijke expositie gehad in Galerie De Ruimte in Geldrop. Ik zit gelukkig nog niet achter de geraniums. Op dit moment heb ik een solo-expositie in Restaurant De Kleine Dommel in Nuenen. Vanaf 14 november t/m 27 december hangen er schilderijen bij Kubra-Art in Rosmalen, thema: Bloemen.


Wilde bloemen - Loe Sei Beks
Wilde bloemen, 2020; acryl op doek — Loe Sei Beks
Wilde bloemen - Loe Sei Beks
Wilde bloemen, 2020; acryl op doek — Loe Sei Beks