Naar alle uitgelichte kunstenaars

Juliette Kalse

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Juliette Kalse.

Juliette Kalse aan het werk
Juliette Kalse aan het werk

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Na gepest te zijn op 10-jarige leeftijd, toen ik terug kwam naar Nederland, als ex-pat kind uit Iran, ben ik begonnen met het uiten van mijn gevoelens via beeldtaal. Ik heb me in de loop van de jaren verdiept in kunstgeschiedenis en ben naar de kunstacademie gegaan. Mijn beeldtaal heeft zich ontwikkeld van realistisch / olieverf naar minimalistisch abstract en het experimenteren met allerlei materialen.


Collision - Juliette Kalse
Collision, 2020, mixed media, 100 x 80 cm — Juliette Kalse

Wat is het verhaal bij je inzending?
In het jaar 2020 ben ik begonnen met cirkels, van chaos naar orde. De cirkel staat voor oneindig, het heelal, de hemel, the circle of life, rond, vrouwelijk, en nog veel meer.

Vooral het afstoten van olie en water fascineert mij


Blue Planet - Juliette Kalse
Blue Planet, 2020, mixed media, 100 x 100 cm — Juliette Kalse

Wie of wat inspireert jou in je werk?
Vooral de periode in de kunstgeschiedenis van het begin van de 20 ste eeuw, waarin de abstracte kunst opkomt spreekt mij aan. Schilderessen als Helen Frankenthaler, Shirin Neshat, Agnes Martin en onder meer Sonia Delaunay zijn een inspiratiebron. Zowel wat betreft kleurgebruik, minimalisme, doorzettingsvermogen en authenticiteit.


Holding Space - Juliette Kalse
Holding Space, 2020, mixed media, 100 x 100 cm — Juliette Kalse

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Holding Space was geïnspireerd op de kleuren van Wassily Kandinsky. Holding Space was voor mij een spirituele zoektocht naar het echt luisteren naar mensen en niet meteen zelf gaan praten. Dus even inhouden. Een vriendin zei tegen mij:” Ja, dat is zeker waar, we moeten afstand houden (Holding Space) in dit Coronajaar. Onbewust had ik het Coronajaar erin verwerkt.Sun - Juliette Kalse
Sun, 2020, mixed media, 100 x100 cm — Juliette Kalse

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Eerst chaos creëren door allerlei materialen van gesso, beenderlijm, pigmenten, olie en acryl verf, vernissen, mediums met elkaar te mengen. Vooral het afstoten van olie en water fascineert mij.


Wat betekent kunst voor jou?
Door het creëren kan ik in mijn eigen wereld zijn en mijn gevoelens uiten.


Planet M - Juliette Kalse
Planet M, 2020, mixed media, 100 x 100 cm — Juliette Kalse
Planet L - Juliette Kalse
Planet L, 2020, mixed media, 90 x 90 cm — Juliette Kalse