Naar alle uitgelichte kunstenaars

Jan van der Ster

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Jan van der Ster.

Jan van der Ster
Jan van der Ster

Hoe ben je in aanraking gekomen met de schilderkunst en de manier waarop jij werkt?
In 1965 ben ik naar de Vrije Academie in Den Haag gegaan om model tekenen te leren. Via mijn klas kwam ik in de kunstenaars-wereld en werd mijn interesse in hedendaagse kunst gewekt. Ik begreep al vlug dat als ik een bevredigend resultaat wilde halen ik voor 100% mijn eigen beelden moest maken en begon ik eerst met abstracte werken. Ik gebruikte gips en marmerpoeder dat ik eerst op het doek aanbracht. Daarna schilderde ik met zo weinig mogelijke primaire kleuren.


Wat is het verhaal bij je inzending 'Fuga No.160'?
In deze serie Fuga heb ik 35 schilderijen gemaakt, gebaseerd op het uitzichtloze lopen van vluchtelingen en ontheemden. Drie werken uit deze serie worden binnenkort op voorspraak van de Stichting Kunst in Vrijheid tentoongesteld in ofwel het Rijksmuseum in Amsterdam of in Museum De Fundatie in Zwolle.

Fuga No.160 - Jan van der Ster
Fuga No.160 — Jan van der Ster

Wie of wat inspireert jou in je werk?
Ik word geïnspireerd door beelden en gebeurtenissen uit de wereld. Deze beelden en gebeurtenissen begeleid ik met mijn schilderijen. Soms worden het aanklachten, wat niet mijn opzet is, alswel het aan de kaak stellen. Ik wil laten zien wat er allemaal gebeurt en wat dat voor effect op mij heeft.


Jan van der Ster - Club Cina
Club Cina — Jan van der Ster

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Ervan uitgaand dat ieder werk voor mij speciaal is (anders zou ik het vernietigen) is toch het werk dat mij hoofdbrekens heeft gekost om het op doek of papier te krijgen erg bijzonder.

Jan van der Ster - Equilibrio
Equilibrio — Jan van der Ster

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Mijn techniek op doek is materie aanbrengen alvorens te gaan schilderen. Ik gebruik een katoenen doek, omdat dat de materie beter opneemt.

Jan van der Ster - DOC 7890
DOC 7890 — Jan van der Ster

Wat betekent kunst voor jou?
De waarde van kunst is de waarde van mijn leven. Beiden wegen voor mij even zwaar.

Jan van der Ster - Balla
Balla — Jan van der Ster