Naar alle uitgelichte kunstenaars

Magriet van der Werff

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Magriet van der Werff.

Magriet van der Werff
Magriet van der Werff in haar atelier

Hoe ben je in aanraking gekomen met collages?
In 2015 ben ik collages gaan maken. Een ziekte dwong mij tot maandenlange rust. Lezen was te veel moeite en al bladerend en knippend in een tijdschrift dat ik cadeau had gekregen, ontstond de eerste collage.


Wat is het verhaal bij je inzending 'Onderwater'?
Het werk ‘Onderwater’ is zoals alle collages als vanzelf ontstaan. Pas achteraf wordt het verhaal duidelijk. Hier gaat het over “zo boven - zo beneden”, “zo binnen - zo buiten”, over dualiteit. Het leven is een illusie en daarbinnen creëert een ieder nog weer zijn eigen veilige bubbel. Gelukkig is er altijd een safety-line!

Magriet van der Werff
Onderwater — Magriet van der Werff

Inspiratie haal ik uit mijn eigen leven

Wie of wat inspireert jou in je werk?
Eind jaren ‘80 ben ik begonnen met fotografie en dat maakt al dat ik ‘anders’ ben gaan kijken. Destijds vond ik het werk van Teun Hocks, Rommert Boonstra en Inez van Lamsweerde heel inspirerend. En ook de schilderijen van Dali en Kandinsky. Inspiratie haal ik nu uit mijn eigen leven.

Magriet van der Werff
Legs1, 2018, 29 x 29 cm— Magriet van der Werff

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Elke collage heeft eigenlijk een speciale betekenis. De collage ‘Loslaten’ is wel bijzonder omdat dit de eerste collage is die ik in opdracht heb gemaakt. Vóór het tot stand komen van deze collage verkeerde ik in de veronderstelling dat intuïtief werken niet samen zou gaan met het werken in opdracht. Integendeel! Het leverde zelfs vervolgopdrachten op voor ‘Openstaan’ en ‘Vertrouwen’.

Loslaten - Magriet van der Werff
Loslaten, 2016, 30 x 42 cm — Magriet van der Werff
Kunst is voor mij het onzichtbare zichtbaar gemaakt

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Intuïtief knip ik beeldelementen uit glossy tijdschriften of fotoboeken. Ik experimenteer en zoek, gestuurd vanuit intuïtie, naar de verbinding tussen de losse delen en gelaagdheid in het totale plaatje. Dit zoeken doet een appèl op mijn probleemoplossend vermogen en fantasie, waaruit nieuwe betekenissen en verbanden ontstaan.


Magriet van der Werff
Parasieten, 2016, 30 x 42 cm — Magriet van der Werff

Wat betekent kunst voor jou?
Kunst is voor mij het onzichtbare zichtbaar gemaakt.

Magriet van der Werff
Spring, 2018, 27 x 21 cm — Magriet van der Werff