Naar alle uitgelichte kunstenaars

Jacqueline van Bergeijk

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Jacqueline van Bergeijk.

Jacqueline van Bergeijk
Jacqueline van Bergeijk

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Van jongs af aan ben ik gefascineerd door mooie lapjes en naaide ik mijn eigen kleding. Later ging ik naar de kunstacademie om te onderzoeken of textiel ook bruikbaar is voor autonome kunst. Het werk van Louise Bourgeois en Berlinde de Bruyckere maakte me bewust van de zeggingskracht van oude textiel. Dicht gedragen op de huid vertelt een oud kledingstuk over de vorige eigenaar.


Lost Gloves 123 - Jacqueline van Bergeijk
Lost Gloves 123, 2016-19. Gemaakt van handschoenen, garen; 15 x 6 x 6 cm, installatie, afmeting afhankelijk van opstelling — Jacqueline van Bergeijk

Wat is het verhaal bij je inzending?
Mijn werk “ Lost Gloves 123” bestaat uit ruim 200 kleine sculpturen, gemaakt van oude handschoenen. Op straat zag ik veel eenzame verloren handschoenen liggen. Ik heb deze verzameld, gewassen, gevuld, verstevigd en genaaid tot vele kleine sculpturen. Deze groep roept verschillende associaties op zoals vluchtelingen, een bedevaartstocht, een menigte wachtende mensen, afhankelijk van hoe de menigte gepositioneerd is.

Oude materialen vormen een verbinding tussen mij en de ander

Zaaibak - Jacqueline van Bergeijk
Zaaibak, 2019. Oude zaaibak, letterstempels verband, verbandhaken, garen, ijzerdraad — Jacqueline van Bergeijk

Wie of wat inspireert jou in je werk?
Bij oude textiele materialen, zoals zakdoekjes, blouses, kanten kleedjes maar ook andere vintage materialen zoals een handgeschreven brief of een roestige sleutel beginnen mijn gedachten en associaties op gang te komen. Van wie kunnen deze vondsten zijn geweest, hoe zijn ze gebruikt, wat kunnen ze hebben meegemaakt? De oude materialen vormen een verbinding tussen mij en de ander. Kunstenaars die mij inspireren zijn behalve de eerdergenoemde ook de kunstenaars van de Arte Povera beweging, zoals Jannis Kounellis en Michelangelo Pistoletto.


Schouder aan schouder - Jacqueline van Bergeijk
Schouder aan schouder, 2012. Gemaakt van colbertmouwen, garen, ijzer; 200 x 50 x 50 cm — Jacqueline van Bergeijk

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Het werk “ Schouder aan schouder” werd in 2012 geselecteerd voor de Zomerexpo Liefde en geëxposeerd in het Gemeentemuseum te Den Haag. Het was voor mij een bijzondere ervaring dat mijn werk in hetzelfde museum tegelijk met “Cells” van Louise Bourgeois te zien was!

Kunst is de nieuwsgierige manier waarop ik de wereld waarneem, hoe ik kijk, denk en leef

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Genaaide sculpturen en collages van textiel en mixed media, associatief en figuratief-abstract.

Past Present met sleutel en slot - Jacqueline van Bergeijk
Past Present met sleutel en slot, 2020. Vintage zakje, handschoen, briefkaart, sleutel, slot, garen.; 25 x 25 x 3 cm — Jacqueline van Bergeijk
Past Present, trein - Jacqueline van Bergeijk
Past Present, trein, 2020. Vintage zakje, foto, briefkaart, garen; 25 x 25 x 3 cm — Jacqueline van Bergeijk


Wat betekent kunst voor jou?
Het is de nieuwsgierige manier waarop ik de wereld waarneem, hoe ik kijk, denk en leef. Ik besteed veel tijd aan mijn werk, individueel maar ook in samenwerking met andere kunstenaars. Verder bezoek ik graag kunstexposities, musea en muziekvoorstellingen in binnen- en buitenland.


Handschoenen op rek - Jacqueline van Bergeijk
Handschoenen op rek — Jacqueline van Bergeijk
In de Rij - Jacqueline van Bergeijk
In de Rij, 2018. Gemaakt van kanten klederdrachtmutsen, houtlijm, garen; 120 x 30x60 cm, hangende installatie, afmeting afhankelijk van opstelling — Jacqueline van Bergeijk