Naar alle uitgelichte kunstenaars

Iris Slock

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Iris Slock.

Iris Slock in haar atelier
Iris Slock in haar atelier

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Met de paplepel meegekregen. Mijn opa schilderde. Mijn ouders waren 3D aan het werk maar “het creëren” van iets was heel normaal in ons huisgezin. Ik kreeg extra tekenles op de lagere school. Daarna volgde de TeHaTex Delft, Willem de Kooning academie Rotterdam en Minerva in Groningen als vanzelfsprekend.


Kijk haar nou! Pronken met je veren - 2019 mixed media 100 x 120 cm - Iris Slock
Kijk haar nou! Pronken met je veren - 2019 mixed media 100 x 120 cm— Iris Slock

Wat is het verhaal bij je inzending?
Een fantasiewereld verbeeld met kleuren en vormen op doek als een poëzie met woorden op papier kunnen zijn. Mijn thema is vaak “Liefde”. Liefde voor het leven, de mens en dier. Het verschil tussen mens en dier is er niet altijd in mijn werk. Zo kan een vis of een vogel net zo goed een mens voorstellen. Het worden menselijke dieren die vaak niet eens bestaan. Ik werk net zo lang door aan mijn schilderij totdat ik de juiste kleuren en compositie heb gevonden. Een mix aan technieken en materialen geven mijn werk een bepaalde structuur, een huid, geven het werk een zekere doorleving, een geschiedenis van het ontstaan. Laagjes die met liefde voor het creëren neergezet zijn. Het worden dan schilderijen als een poëzie van kleuren en vormen. Mijn beeldtaal.

Het verschil tussen mens en dier is er niet altijd in mijn werk


Wie of wat inspireert jou in je werk?
Inspiratie haal ik uit mijn vele schetsen die ik maak. Bij de start van een schilderij kunnen meerdere schetsen gebruikt worden. Tijdens het schilderen heb ik vaak wereldmuziek aan staan. Ik hou van Afrikaanse dans en kunst, warme aardekleuren, warme mensen, positiviteit, genieten van het leven.

Bedekt met liefde - 2019 mixed media  90 x 120 cm - Iris Slock
Bedekt met liefde - 2019 mixed media 90 x 120 cm — Iris Slock

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
“De tango van het leven” heeft voor mij een speciale betekenis. Het gaat over de verschillende stadia van het leven. Ik hou van het leven en realiseer mij dat elke dag een dag van ouder worden is met nieuwe kansen. Ik hoop deze dans, dit leven nog lang te kunnen voortzetten.

De tango van het leven 2019 - mixed media 50 x 100 cm - Iris Slock
De tango van het leven 2019 - mixed media 50 x 100 cm — Iris Slock

Kunst is voor mij ook een noodzaak

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Ik schilder met acrylverf en gebruik daarbij vele materialen zoals gelmedium, gesso, zand, krijt, houtskool etc. Daardoor ontstaan vele lagen in mijn werken. Meestal met een structuur. Ik noem het zelf mixed media. Ik maak schilderijen op linnen, gemengde technieken op papier, digitale werken en sieraden.

Met een knipoog door het leven 2016 mixed media 120 x 120 cm - Iris Slock
Met een knipoog door het leven - 2016 mixed media 120 x 120 cm — Iris Slock
Het feest van het leven - 2019 mixed media 100 x 100 cm - Iris Slock
Het feest van het leven - 2019 mixed media 100 x 100 cm — Iris Slock


Wat betekent kunst voor jou?
Het kan mij even uit de werkelijkheid halen, een moment geven van enkel en alleen genieten, een ontdekkingsreis, waardering, vrijheid. Het kan verrassen en je ogen openen. Kunst is ook een noodzaak. Zonder kunst zou het leven voor mij heel wat saaier en leger zijn.


Ik draag je met mij mee I - 2019 aluminium digitaal bewerkt / dibond 40 x 60 cm - Iris Slock
Ik draag je met mij mee I - 2019 aluminium digitaal bewerkt / dibond 40 x 60 cm — Iris Slock
Springtime - 2019 aluminium digitaal bewerkt / dibond 40 x 60 cm - Iris Slock
Springtime - 2019 aluminium digitaal bewerkt / dibond 40 x 60 cm — Iris Slock