Naar alle uitgelichte kunstenaars

Mark Haagmans

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Mark Haagmans.

Mark Haagmans aan het werk
Mark Haagmans aan het werk

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Soms komen uit moeilijke tijden mooie dingen voort. Zo ook bij mij: tijdens een moeilijke periode in mijn leven ben ik 10 jaar geleden begonnen met het schilderen van hokjes: zwart/wit en grijs. Sindsdien heb ik het leren schilderen niet meer los gelaten.


Ik heb bij elk beeld mijn eigen verhaal, maar wat is jouw verhaal?

Berlin, Haus der Kulturen der Welt - Mark Haagmans
Berlin, Haus der Kulturen der Welt — Mark Haagmans

Wat is het verhaal bij je inzending?
De keuzes van een architect, de “footprint”die wij met z’n allen achterlaten in onze leefwereld, wat is hier gebeurd, vervagen van begrippen als mooi en lelijk en vooral: wat zien we als we werkelijk willen kijken naar wat we zien? Zonder filter van mooi of lelijk. Ik heb bij elk beeld mijn eigen verhaal, maar wat is jouw verhaal?


Wie of wat inspireert jou in je werk?
Schoonhoven is een groot inspirator voor mij. Zijn gevoel voor ruimte en licht; de strakheid in zijn werk. Maar ook de techniek en slimmigheden van Rembrandt inspireren als ik naar een detail sta te turen met de vraag: “Hoe heeft hij dit gedaan?”

Binnenplaats Trier - Mark Haagmans
Binnenplaats Trier — Mark Haagmans

Berlijn bij nacht - Mark Haagmans
Berlijn bij nacht — Mark Haagmans

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
“Berlijn bij nacht” is voor mij erg bijzonder. Ik heb het geschilderd om de leegte te laten zien die overblijft na het overlijden van een dierbare.


Kunst stimuleert om buiten de eigen comfortzone te stappen

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Ik heb met opzet nooit enige opleiding of cursus in de techniek van schilderen gevolgd om mijn eigen stijl en techniek te kunnen ontwikkelen. Mijn techniek is er daardoor een van constant vallen en opstaan totdat het beoogde resultaat “plotseling” en tot mijn eigen verbazing op het doek staat.

Structures - Mark Haagmans
Structures — Mark Haagmans
Herwonnen licht - Mark Haagmans
Herwonnen licht — Mark Haagmans


Wat betekent kunst voor jou?
Kunst stimuleert om buiten de eigen comfortzone te stappen, uitdagingen aan te gaan en vooral jezelf met een kritische blik te durven bevragen en op zoek te gaan naar antwoorden, verbazing en verwarring. Kortom: het verrijkt!


Brussel 26 - Mark Haagmans
Brussel 26 — Mark Haagmans
Hal in Rotterdam - Mark Haagmans
Hal in Rotterdam — Mark Haagmans