Naar alle uitgelichte kunstenaars

Henry Pennings

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Henry Pennings.

henrypennings aan het werk
Henry Pennings

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
In de jaren tachtig schilderde ik met olieverf op doek en met acrylverf op papier. Dit deed ik in de glaceertechniek: transparante verflaagjes over elkaar. Een manier van werken die best wat tijd vergt, maar wel met een prachtig resultaat. En ondanks dat ik bijna dagelijks werkte behoorde ik vanuit mijzelf al niet tot de meest vlotte schilders.

Van de opbrengst van mijn laatste portretopdracht kocht ik een etspers. Dit deed ik om een spurt te geven aan mijn artistieke ontwikkeling. En inmiddels is daar de fotografie bijgekomen, een manier om nog directer te werken.

Ik wil esthetisch zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid blijven

Daisies - henrypennings
Daisies, 2009; Linoleumsnede/acrylverf, 79x83cm — Henry Pennings

Wat is het verhaal bij je inzending?
Nou, los van mijn algehele inspiratie zit bij ieder werk afzonderlijk wel een verhaal. Bijvoorbeeld het verhaal bij “Daisies” is dat ik in die tijd een date had met een jonge vrouw uit Transsylvanië. Vier dagen heeft ze bij mij gelogeerd in mijn atelier, en een keertje geposeerd. Daarna is ze weer terug gevlogen naar haar land en heb ik nooit meer iets van haar gehoord.


Unfounded - henrypennings
Unfounded, 2020; Piezography K7 op Fine Art FibaPrint, 40x60cm — Henry Pennings

De foto van de berg wortels dat ik “Unfounded” als titel heb gegeven is genomen toen ik op een zonnige dag in het voorjaar met mijn vriendin het weiland bezocht waar ik de as van mijn moeder een jaar daarvoor uitgestrooid had. Aan de andere kant van die weide lag een grote stapel boomstronken van gerooide bomen. Om precies op het plekje waar ze ligt bloemetjes voor haar neer te leggen.


Happy days - Henry Pennings
Happy days, 2020; Piezography K7 op Fine Art FibaPrint, 40x40cm — Henry Pennings

Wie of wat inspireert jou in je werk?
In mijn fotografie wil ik de zwakke maar ook de sterke kant van ons tot uiting brengen. Ik werk vanuit zijn intuïtie. Veelal vormgegeven via een omgekeerde metafoor. Ethiek maar vooral optimisme krijgt mijn aandacht. Mijn foto's zijn onbewerkt, ik wil esthetisch zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid blijven.


Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Moeilijke vraag omdat veel van mijn werken een betekenis voor mij hebben. Het zijn ook uitingen van mij zoals ik denk, voel en hoe ik in het leven sta. Ok, speciaal zou voor mij dan kunnen zijn het werk “Still life with sitting doll” en “Spare time” omdat ik een vervolg wil geven aan deze stillevens.


Still life with sitting doll - Henry Pennings
Still life with sitting doll, 2020; c-type Fujifilm Crystal Archive, 40x60cm — Henry Pennings
Spare time - Henry Pennings
Spare time, 2020; c-type Fujifilm Crystal Archive, 40x40cm — Henry Pennings

In het algemeen gezien vind ik dat kunst net als liefde troost en diepgang kan geven in ons bestaan

Hoe zou je je techniek omschrijven?
In mijn grafisch werk, mijn linoleumsneden, zou je het gemengde techniek kunnen noemen. De zwarte gedeeltes druk ik af met mijn pers, de gekeurde delen schilder ik met het penseel en verdunde acrylverf. De manier waarop mijn foto’s tot stand komen kan je “sooc” fotografie noemen. Dat betekent Straight Out Of Camera. Hiermee wordt dus aangegeven dat een foto rechtstreeks uit de camera kwam en niet is bewerkt.

Amor vincit omnia - Henry Pennings
Amor vincit omnia, 2019; Piezography K7 op Fine Art FibaPrint, 40x40cm — Henry Pennings
Raspoetitsa - Henry Pennings
Raspoetitsa, 2019; c-type Fujifilm Crystal Archive, 40x40cm — Henry Pennings


Wat betekent kunst voor jou?
Voor mij persoonlijk betekent kunst dat dit voor mij een manier is om te laten zien wie ik ben. Wat ik belangrijk en mooi vind. En ik daarnaast ook anderen er iets mee kan laten voelen en ik hen de mogelijkheid bied na te denken over dingen. In het algemeen gezien vind ik dat kunst net als liefde troost en diepgang kan geven in ons bestaan.

The hidden place - Henry Pennings
The hidden place, 2018; Piezography K7 op Fine Art FibaPrint, 40x60cm — Henry Pennings