Naar alle uitgelichte kunstenaars

Irma Morselt

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Irma Morselt.

Irma Morselt aan het werk
Irma Morselt aan het werk

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Klei was voor mij, tijdens mijn opleiding aan Academie Minerva, direct een fascinerend materiaal om mee te werken en is dat altijd gebleven. De oorsprong van klei; aarde, geeft het een authentieke krachtige uitstraling. Daarnaast heb ik altijd gezocht naar sterk vereenvoudigde vormen, om het aardse karakter van het materiaal tot zijn recht te laten komen. Glazuur kan iets betoverends toevoegen, maar ook het karakter van het materiaal verstoppen. Ik heb meer gewerkt met engobes om zo de vorm kleur te geven en het karakter van de klei te bewaren. Hout heb ik van kinds af aan geroken en om me heen gehad in de werkplaats van mijn vader. Ook in hout werk ik op een manier waardoor de oorsprong en de kracht van het materiaal, en daardoor voor mij, de schoonheid zichtbaar blijft. Je zal in mijn werk geen gepolijste delen vinden. Ik gebruik het liefst eenvoudige archetypische vormen.


Famiglia - Irma morselt
Famiglia; wilgenhout, 40x30x50 cm, 2019 — Irma Morselt

Wat is het verhaal bij je inzending?
Ik heb een aantal stillevens ingezonden, die ik recent gemaakt heb. Door gebruik te maken van ongepolijste materialen en eenvoudige vormen in de stillevens, zoek ik naar verstilling. Naar de emotie van de stilte. Door de combinatie, vorm, materiaal en compositie hoop ik die emotie voelbaar te maken. Daarnaast probeer ik de vormen onderling, door vervormingen en plaatsing ten opzichte van elkaar iets levends te geven.


Wie of wat inspireert jou in je werk?
De Italiaanse kunstenaar Giorgio Morandi (1890-1964) inspireert me mateloos. Zijn werk blijft me in door de eenvoud van materiaal, kleur en compositie ontroeren.

twee met kom (hangend) - Irma morselt
Twee met kom (hangend); porselein en aardewerk; 30x20 cm, 2018 — Irma Morselt
De vorm, in combinatie met de kleuren van het hout, geeft me een warm weemoedig gevoel

zt 2014 13 - Irma morselt
Fier; wilgenhout en essen, 15x15x50 cm, 2019 — Irma Morselt

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Het stilleven… heeft een speciale betekenis voor mij omdat ik het gemaakt heb uit een gigantische wilg uit onze tuin in Normandië die helaas gekapt moest worden. De vorm, het aanhankelijke van de twee flessen in combinatie met de prachtige kleuren van het hout, geeft me een warm weemoedig gevoel. Sindsdien heb ik ook in opdracht stillevens gemaakt, als herinnering aan een geliefde boom.


Hoe zou je je techniek omschrijven?
De stillevens in porselein, giet ik. Ik maak mallen van flessen en vormen. Door ze heel hoog te stoken laat ik ze licht vervormen. Bij de houten flessen kloof ik het hout, om er vervolgens door te hakken, vijlen en te schuren vorm aan te geven.

Fles met vis - Irma morselt
Fles met vis; porselein en aardewerk, 32x12x8 cm; 2018 — Irma Morselt
Zacht - Irma morselt
Zacht; wilgenhout, 40x30x50 cm, 2019 — Irma Morselt


Wat betekent kunst voor jou?
Kunst betekent voor mij:
Zoeken,
spelen,
denken,
ontdekken,
maken,
genieten,
ontroering,
schoonheid.


Koppel - Irma morselt
Koppel; zilverwilg, 18x10x25 cm, 2018 — Irma Morselt
Samen - Irma morselt
Samen; pijnboomhout, 20x15x30 cm, 2019 — Irma Morselt