Naar alle uitgelichte kunstenaars

Hannie Rieuwerts

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan aquarellist Hannie Rieuwerts.

Hannie Rieuwerts
Hannie Rieuwerts — aan het schilderen ben in Mount Lushan in China

Hoe ben je in aanraking gekomen met aquarel?
In het 3e jaar van de lerarenopleiding kwam Ben Peters bij mij in de klas en die maakte schitterende aquarellen. Ik schilderde op dat moment zelf voornamelijk met olieverf maar was helemaal weg van de manier waarop hij op een losse manier bomen schilderde. Ik wilde dat ook kunnen. Ik ging met hem mee de polder in en heb de eerste tijd vooral veel gekeken terwijl hij schilderde.

Aquarelleren is het mooiste wat er is

Wat is het verhaal bij je inzending 'Under the museum'?
Ik was met mijn bovenbouwleerlingen KUBV in het Rijksmuseum. Terwijl ik buiten stond te wachten op de groep om gezamenlijk terug naar de bus te gaan werd ik gegrepen door het mooie tegenlicht. Ik heb foto’s genomen en thuis in mijn Atelier gelijk een aquarel gemaakt.

Unxder the museum - Hannie Rieuwerts
Under the museum — Hannie Rieuwerts

Wie of wat inspireert jou in je werk?
De Aquarellen van John Singer Sargent vind ik schitterend. Ook Alvaro Castagnet en Joseph Zbukvic zijn inspirerende Aquarellisten. Van Alvaro heb ik de losheid geleerd en van Zbukvic de techniek door zijn Aquarelklok. Ik kan er nog heel veel opnoemen maar deze zijn mijn grootste bron van inspiratie geweest.


Hannie Rieuwerts
Two red wine please — Hannie Rieuwerts
Hannie Rieuwerts
De Kraai — Hannie Rieuwerts

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Er zijn gedurende mijn lange aquarelloopbaan werken geweest waarin je ineens een grote stap maakt. Dan lijkt het of ineens alles samenvalt, je wordt een met je werk en elke streek is raak. Alvaro noemt het “The God feeling”. Ik had dat heel sterk met het werk “de Kraai”


Hannie Rieuwerts
Uneven crossings — Hannie Rieuwerts
Hannie Rieuwerts
Winterlicht — Hannie Rieuwerts

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Mijn techniek is los, laag over laag. Ook al schilder ik nat- in -nat, mijn werk bestaat altijd uit meerdere lagen. Zo krijg ik meer spanning en diepte in mijn werk.


Wat betekent kunst voor jou?
Kunst is een manier van leven. Ik ben altijd met schilderen bezig ook als ik geen penseel in mijn hand heb maak ik schilderijen in mijn hoofd. Kunst is ook een beetje tegen de stroom inzwemmen. De Aquareltechniek is in Nederland erg ondergewaardeerd, dus als je naam wilt maken of geld wil verdienen kun je beter in olieverf werken.

Maar Aquarelleren is het mooiste wat er is en ik doe het voor mezelf, ik geloof erin!


Hannie Rieuwerts
v.l.n.r. de Brouwersgracht Amsterdam, the Mesquita, Sound of Silence — Hannie Rieuwerts