Naar alle uitgelichte kunstenaars

Ine Tresoor

In deze nieuwe rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Ine Tresoor bijt het spits af; zij maakt werk in de disciplines Airbrush en Digital Art. Tegenwoordig richt zij zich voornamelijk op Digital Art.

Ine Tresoor aan het werk
Ine Tresoor aan het werk

Hoe ben je in aanraking gekomen met airbrush?
In de jaren 80 van de vorige eeuw werkte ik nog met kleurpotlood. Totdat ik de gelikte afbeeldingen zag van Amerikaanse en Japanse illustratoren. Dat wilde ik ook.

Nadat mijn man in 1992 was overleden kwam ik tot de ontdekking dat er oneindig veel meer mogelijkheden waren met de computer. Daar kan ik zelfs mijn eigen animatieclipjes mee maken.

Wat is het verhaal bij je inzending ‘Luchtfietserij’?
Luchtfietserij is een begrip dat vroeger wel vaker voorbijkwam. Tegenwoordig is geen idee meer te gek of onuitvoerbaar. De mogelijkheden in deze eeuw zijn onbegrensd. Bij dit ontwerp werd ik geïnspireerd door de vele, soms onrealistische, ideeën van de wereldverbeteraars.

Luchtfietserij Ine Tresoor
Luchtfietserij — 2017 — Digital Art

Wie of wat inspireert jou in je werk?
Mijn inspiratie haal ik bij surrealistische schilders zoals Dali en Margritte. Maar ook haal ik inspiratie uit de dingen die dagelijks rondom ons gebeuren, wat we in de krant lezen of op de t.v. zien.

Strandrace – 2012 – Digital Art Ine Tresoor
Strandrace — 2012 — Digital Art

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Het Airbrush werk “Time takes care of everything” heeft een speciale betekenis voor mij. Het was het eerste werk wat ik maakte na de ziekteperiode en het overlijden van mijn man. Hij overleed in 1992. Maar pas in 1994 vond ik de rust terug die ik nodig had.

The Master and his dog 2 – 1996 – Airbrush Ine Tresoor
The Master and his dog 2 — 1996 — Airbrush

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Airbrush is een techniek die verwantschap heeft met graffiti kunst. Ik werk echter niet met spuitbussen op grote oppervlakken, maar met een speciale airbrushpen, niet groter dan een vulpen, die is aangesloten op een compressor. Ik werk op papier. Deze schilderijen zijn dus altijd unieke kunstwerken.
DigitalArt wordt helemaal ontworpen op de computer en kan daarna geprint worden op papier, linnen, op aluminium of dibond

Sun & Sea – 2008 – Digital Art Ine Tresoor
Sun & Sea — 2008 — Digital Art

Wat betekent kunst voor jou?
Een leven zonder kunst zou ik me niet kunnen voorstellen. Het is als eten en drinken. Als ik niet zelf aan het werk ben dan is het wel met het bekijken van kunst die anderen maken.

De Gouden appels uit de serie Griekse Mythologie – 1999 – Airbrush Ine Tresoor
De Gouden appels uit de serie Griekse Mythologie — 1999 — Airbrush

Bekijk meer van Ines werk op haar site bij exto.