Naar alle uitgelichte kunstenaars

Els Bleijenberg

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Els Bleijenberg.

Els Bleijenberg aan het werk
Els Bleijenberg aan het werk

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Voorheen werkte ik met kunststofklei. Ik wilde meer doen met mijn figuratieve creaties, ze ook graag groter maken, maar de mogelijkheden met Fimo/Creall-Therm zijn beperkt. Sinds 2000 werk ik dan ook met chamotteklei.


Ik moest ‘m teruggeven - Els Bleijenberg
Ik moest ‘m teruggeven; 2019 — Els Bleijenberg

Wat is het verhaal bij je inzending?
De kat met titel ‘Ik moest ‘m teruggeven’ heeft zo’n leuke uitdrukking. Ook de glazuren zijn perfect in elkaar verwerkt uit de keramiekoven gekomen. Het geeft bij de kunst-/kattenliefhebber een ‘Ahh, wat lief’-effect. Dat en die glimlach, daar doe je het voor.

Ik probeer met mijn werk een glimlach te ontlokken


Wie of wat inspireert jou in je werk?
Mijn inspiratie haal ik uit de natuur en mijn tuin; ik hou van dieren, in alle vormen en maten. Tevens kijk ik naar uitdrukkingen, emoties en karakters in stripverhalen/comics, maar ook gezegdes of spreuken zijn een inspiratiebron. Ik probeer daarmee een glimlach te ontlokken.

Siblings - Els Bleijenberg
Siblings; 2018 — Els Bleijenberg

Stem op mij! - Els Bleijenberg
Stem op mij!; 2015 — Els Bleijenberg

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
De vogel met titel ‘Stem op mij!’. Deze creatie is onderdeel van mijn ‘Boevenserie’. Het stelt een politicus voor die met zijn ene hand de kiezers naar binnenhaalt, maar hen de vinger geeft met zijn andere hand. Hij heeft duidelijk een te grote broek aangetrokken (spreekwoord: een te grote broek aantrekken = een doel op je nemen waarvoor je niet de benodigde capaciteiten, financiële middelen en/of invloed hebt). Een aanleiding om dit beeld te maken waren en zijn de verkiezingsbeloftes (en de uitwerking ervan).


Zonder kunst is het leven saai

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Mijn humoristische kijk op de ‘wereld’ verbeeld ik in mijn vrolijke, met de hand vormgegeven keramiek. Soms gecombineerd met aluminium en natuurstenen of betonnen sokkels. Het vinden van de juiste gezichtsuitdrukking, (speelse) pose en naderhand kleurstelling is altijd weer een uitdaging. Ik gebruik Zuid-Afrikaanse onderglazuren en een Duitse glansglazuur. Deze combineren goed met de door mij gebruikte klei en zijn na het bakken op zeer hoge temperaturen ook geschikt voor de tuin. Elk werkstuk is uniek en krijgt een eigen, bijpassende naam.

Hoezo? - Els Bleijenberg
Hoezo?; 2019 — Els Bleijenberg
Ik heb veel aan mijn hoofd - Els Bleijenberg
Ik heb veel aan mijn hoofd; 2019 — Els Bleijenberg


Wat betekent kunst voor jou?
Zonder kunst is het leven saai. Het creëren ervan geeft mij zowel rust als plezier. Het charmeert de kunstliefhebber, waardoor ik als kunstenaar groei en bloei.


Wij houden van jou - Els Bleijenberg
Wij houden van jou; 2019 — Els Bleijenberg
Op handen gedragen - Els Bleijenberg
Op handen gedragen; 2018 — Els Bleijenberg