Naar alle uitgelichte kunstenaars

Gerri Grijsen

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Gerri Grijsen.

Gerri Grijsen bij een van haar werken
Gerri Grijsen bij een van haar werken

Hoe ben je in aanraking gekomen met het maken van bronzen beelden?
Toen ik begin jaren 90 een opdracht kreeg voor een bronzen beeld, vond ik een goede bronsgieter en ging eindelijk mijn grote wens in vervulling mijn ruimtelijke werk in brons te laten gieten. Vanaf toen investeerde ik de opbrengst van een verkocht beeld weer in het maken van nieuw vrij werk, waardoor ik nu, door de jaren heen een uitgebreide collectie beelden kan laten zien.


Vergezocht - Gerri Grijsen
Vergezocht — 2019 Brons 33-20 cm unicum

Wat is het verhaal bij je inzending?
Het beeld “Vergezocht” gaat over een levenswijsheid, dat we het vaak ver zoeken terwijl het dichtbij al aanwezig is maar over het hoofd gezien wordt. Ik vind het leuk ook af en toe een beetje humor, een knipoog, uit te beelden.

Ik vind het leuk ook af en toe een beetje humor, een knipoog, uit te beelden


Natuurvriend - Gerri Grijsen
Natuurvriend — 2018 Brons 66-35 cm unicum

Wie of wat inspireert jou in je werk?
Het kleine alledaagse, lichaamstaal en menselijke emoties boeien me. Ik woon in een prachtig gebied aan een zandweg en het ons omringende natuurschoon is ook steeds weer een grote inspiratiebron.


Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
De mooiste opdracht ooit was “Het monument voor verloren kind” van de Algemene begraafplaats Winterswijk. Dit beeld heeft voor mij extra betekenis omdat mijn hoogbejaarde ouders dit destijds nog mee konden maken en ze hier tijdens de onthulling drie rozen neergelegd hebben ter nagedachtenis aan hun drie gestorven kinderen. De figuren van het beeld buigen diep maar breken niet. Dit buigen kan de zware last, maar ook respect en kracht uitbeelden.

Monument voor een verloren kind - Gerri Grijsen
Monument voor een verloren kind — 2009
De figuren in mijn werk zijn kwetsbaar maar vooral sterk

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Mijn beelden, in brons gegoten en soms gecombineerd met rvs of cortenstaal zijn figuratief, maar vrij sober. Ik probeer door weinig details aan te brengen toch bepaalde lichaamstaal, beweging of achterliggende emoties uit te beelden. De kracht van de eenvoud. De verhoudingen van de menselijke figuren en soms dieren zijn altijd een beetje overdreven langgerekt. Naar mijn idee moet het een beetje schuren om het spannend te maken en niet alleen een afbeelding van de werkelijkheid zijn. Ze zijn kwetsbaar maar vooral sterk.


Loslaten - Gerri Grijsen
Loslaten — 2011 Brons opl 4/6 43-20 cm
Libelle - Gerri Grijsen
Libelle — 2019 Brons op rvs unicum 18-26-26 op hoge steel

Wat betekent kunst voor jou?
Kunst en creativiteit zijn voor mij één van de eerste levensbehoeften. Een manier van kijken leven en ervaren die overal doorheen speelt. Als ik met een beeld bezig ben kom ik in een flow en kan en wil er niet meer mee stoppen.


Portret - Gerri Grijsen
Portret — 2018 Brons unicum 30 cm
De zon voor je gevangen - Gerri Grijsen
De zon voor je gevangen — 2019 Brons unicum 54-20 cm