Naar alle uitgelichte kunstenaars

Ferdy Steger

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Ferdy Steger.

Ferdy Steger met één van zijn werken
Ferdy Steger met één van zijn werken

Hoe ben je in aanraking gekomen met schilderen in acryl?
Ik werkte in het verleden met olieverf. Ik ben enigszins ongeduldig en ik wil graag met grote vaart werken, laag over laag. Met olieverf ging dat niet zoals ik wilde. Met acryl kan ik snel werken. Laag over laag. Daarbij is het reukloos en zijn kwasten e.d. makkelijker schoon te maken.


 Mijn Onschuld — Ferdy Steger
Mijn Onschuld — Ferdy Steger

Wat is het verhaal bij je inzending?
‘Mijn Onschuld’ is een van mijn laatste schilderijen en uit de serie ‘Talking Heads’. Ik ben erg gefascineerd door mensen. Wat is het verhaal achter ieder mens? Hoe kijkt iemand tegen het leven aan? In alle schilderijen staan de ogen centraal. Ogen zijn een weerspiegeling van de emoties van mens. Het schilderij 'Mijn Onschuld' is een afbeelding van een jonge vrouw, in de bloei van haar leven, die nog met een grote doses onschuld en verwondering de wereld tegemoet treedt. En ik hoop dat zij dit haar hele leven vast weet te houden.


Wie of wat inspireert jou in je werk?
Uit het werk van de expressionisten. Die Brücke en Der Blaue Reiter, De CoBrA beweging met Karel Appel. Willem de Kooning, Jan te Wierik en Jean Michel Basquiat. Expressief werk dat nooit verveeld en saai is. Iedere keer weer wat nieuws te ontdekken.

Lunatick — Ferdy Steger
Lunatick — Ferdy Steger
Ogen zijn een weerspiegeling van de emoties van mens

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
De werken van Jan te Wierik uit zijn laatste periode. Deze schilderijen zijn ongekend doordrenkt met emoties. Absoluut niet ‘binnen de lijntjes geschilderd’.

Trouw met me — Ferdy Steger
Trouw met me — Ferdy Steger
Buiten de kaders denken, lef en met creativiteit het net even anders te doen

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Mijn techniek is mixed media. Ik maak gebruik van acryl maar ook van acrylaat wasco, kleurpotloot.

Oranje boven — Ferdy Steger
Oranje boven — Ferdy Steger

Wat betekent kunst voor jou?
Kunst betekent met een open mind naar de wereld kijken. Wij leren als kind ‘binnen de lijntjes kleuren’. Netjes een werkje maken zoals de juf zegt. Dit ‘binnen de lijntjes’ kleuren kun je ook doortrekken naar het totale leven. ‘Doe maar normaal, dat is al gek genoeg’ of ‘steek niet je kop boven het maaiveld uit’. En dat is nu net wat wij nodig hebben in de wereld. Buiten de kaders denken, lef en met creativiteit het net even anders te doen. Dit leer je vanuit de kunst.

Running for the storm — Ferdy Steger
Running for the storm — Ferdy Steger