Naar alle uitgelichte kunstenaars

Carmen Todita

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Carmen Todita.

Carmen Todita
Carmen Todita

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Als kind hield ik veel van tekenen. Omdat ik niet altijd aquarel- of acrylverf bij de hand had, gebruikte ik potloden, pennen, soms stiften. Als mijn papier in het tekenblok opraakte, vervolgde ik mijn "meesterwerken" op de objecten in het huis (meubels, muren). In mijn leven reis ik veel, dus pentekenen was een gemakkelijke techniek die ik ontwikkelde.


GENEALOGIE, 2019, pentekening 50 x 70 cm - Carmen Todita
GENEALOGIE, 2019, pentekening 50 x 70 cm — Carmen Todita

Wat is het verhaal bij je inzending?
Mijn werk is geïnspireerd door de eeuwige vraag: "Waar komen we vandaan en waar gaan we heen?" Bovendien, het werk heeft een psychologische belasting gerelateerd aan de familie-evolutie. De wortels en de boom van het leven van deze pentekening, heb ik verbonden aan het Bijbelse verhaal dat ik een beetje heb aangepast.

"Waar komen we vandaan en waar gaan we heen?"


CONTORSION, 2019, gemengde techniek (potlood en fineliner) 20 x 30 cm - Carmen Todita
CONTORSION, 2019, gemengde techniek (potlood en fineliner) 20 x 30 cm — Carmen Todita

Wie of wat inspireert jou in je werk?
De grote inspiratie krijg ik van de grote meester, de genius Leonardo da Vinci. Omdat ik een groot deel van mijn leven in Transsylvanië (Roemenië) ben opgegroeid en woonde, is de inspiratie uit mijn pentekeningen afkomstig van de tradities, klederdracht en gebouwen van dit gebied. Ik word ook vaak geïnspireerd door flora en fauna.


RAM, 2007, pentekening 20 x 30 cm - Carmen Todita
RAM, 2007, pentekening 20 x 30 cm — Carmen Todita

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Het is heel moeilijk om slechts één werk te kiezen dat een speciale betekenis voor mij zou hebben, omdat ik niet alleen grafische werken maak, maar ook schilderijen in verschillende technieken. Toch heeft “GENEALOGIE” een speciale betekenis voor mij, door de complexe aspecten die in deze pentekening zijn verwerkt.


KUNST de uiting van mijn dankbaarheid voor het leven

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Ik gebruik meestal de vaardigheden die ik heb geleerd tijdens de grafische opleiding, om de realiteit van mijn omgeving, maar ook abstracte onderwerpen op het papier te zetten. Mijn grafische stijl is het resultaat van tekentechnieken die met de fineliner (inkt) zijn gemaakt, door zeer fijne aanrakingen en door talloze punten die het pointillisme bereiken.

VENUS, 2019 pentekening (pointillisme techniek), 30 x 40 cm - Carmen Todita
VENUS, 2019 pentekening (pointillisme techniek), 30 x 40 cm — Carmen Todita
VENUS, 2018 gemengde techniek (aquarel en fineliner), 30 x 40 cm - Carmen Todita
VENUS, 2018 gemengde techniek (aquarel en fineliner), 30 x 40 cm — Carmen Todita


Wat betekent kunst voor jou?
Voor mij is KUNST de uiting van mijn dankbaarheid voor het leven. Het is de transformatie van de door mij waargenomen realiteit die ik in een kunstwerk omzet, dat ik door mijn sensitiviteit naar boven breng en op deze manier mijn boodschap aan de wereld doorgeef. Ik kan mij geen leven voorstellen zonder iets kunstzinnig te creëren.


ZONONDERGANG IN NOORD HOLLAND, 2010, acryl op papier, 12 x 27 cm - Carmen Todita
ZONONDERGANG IN NOORD HOLLAND, 2010, acryl op papier, 12 x 27 cm — Carmen Todita