Naar alle uitgelichte kunstenaars

Annette Rooke

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Annette Rooke.

Annette Rooke
Annette Rooke

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Via cursussen die ik gevolgd heb in een cultureel centrum in de buurt. Daar volgde ik een cursus keramiek, de docente gaf ook beeldhouwen en dat ben ik toen bij haar gaan volgen.

Ik heb van verschillende beeldhouwers les gehad in Nederland en Frankrijk. Hierdoor leer ik nog steeds en krijg hiervan weer inspiratie om wat nieuws te creëren. Graag bezoek ik musea, waar ik ook weer geïnspireerd door raak.


Draaiing - Annette Rooke
Draaiing, 2019 - 40 x 20 cm — Annette Rooke

Wat is het verhaal bij je inzending?
Het werk 'Draaiing' heb ik gemaakt voor een gezamenlijke expositie van het Genootschap van Beeldende Kunst Oss waar ik lid van ben. We hadden een thema 'Van gewande naar Keent'. Dat zijn 2 plaatsen aan de maas, en omdat de maas op deze route nogal kronkelt, heb ik het werk de naam gegeven.


Verstrengeld - Annette Rooke
Verstrengeld, 2019 - Klei (geglazuurd) - 35 x 20 cm — Annette Rooke

Wie of wat inspireert jou in je werk?
Mijn inspiratie haal ik uit de natuur en vormen die ik overal tegenkom, dat kunnen bijvoorbeeld ook gebruiksvoorwerpen zijn. Harde steensoorten hebben mijn voorkeur om mee te werken. Daarvan maak ik abstracte vormen en torsen die ook abstract zijn.

Mijn inspiratie haal ik uit de natuur

Mens wie ben je? - Annette Rooke
Mens wie ben je?, 2016 - Albast en sokkel van arduin, 40 x 25, excl. sokkel — Annette Rooke

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Dat zijn verschillende werken, maar een daarvan is wel 'Mens wie ben je?' Als ik naar mezelf kijk, ken ik mijzelf ook nog steeds niet en ben soms verbaasd over wat mij overkomt en hoe ik het oplos of ermee omga. Maar ook naar andere mensen toe.


Kunst betekent voor mij een mooie manier om de wereld anders te bekijken

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Wel met een vooropgezet plan hoe ik het wil maken. Maar ik kan daar ook heel makkelijk weer vanaf stappen. Soms gedwongen, omdat er een breuk in de steen komt. Soms ook, omdat al werkende het toch mooier is om het anders te maken. Bij keramiek komt de kleur niet altijd uit hoe je het wilt hebben, soms kun je het dan weer veranderen door bijvoorbeeld nogmaals te glazuren. Mijn voorkeur gaat uit naar raku stoken. Dit is altijd een proces wat je niet kunt sturen, omdat het in een buitenoven gebeurt en je afhankelijk bent van temperatuur en hoe snel het afgekoeld wordt.

Golf - Annette Rooke
Golf, 2018 - Ierse hardsteen - 40 x 40 x 20 cm — Annette Rooke


Wat betekent kunst voor jou?
Een mooie manier om de wereld door een andere bril te bekijken. En vooral om te genieten van andermans werk, bv in musea en op exposities.


Dames - Annette Rooke
Dames, 2020 - Klei (Raku gestookt) - 48 x 25 x 9 — Annette Rooke
Omarmen - Annette Rooke
Omarmen, 2020 - Klei (Geglazuurd) - 36 x 32 — Annette Rooke