Naar alle uitgelichte kunstenaars

Anja Jager

Anja Jager aan het werk
Felicia III (2018) en Anja op haar atelie

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Anja Jager.

Hoe ben je in aanraking gekomen met eitempera?
Ik kreeg op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten de eerste twee jaar les van kunstenaar Ellis Tertoolen die deze techniek doceerde. Ik was er meteen aan verslingerd vanwege de helderheid en het ‘middeleeuwse’. Inmiddels ben ik langzamerhand overgestapt naar olieverf, vanwege het gemak en de dieptewerking.


 Lentekind - Anja Jager
Lentekind, 2019 - Olieverf op linnen— Anja Jager

Wat is het verhaal bij je inzending?
Ik heb ‘Lentekind’ ingezonden omdat ik dit een bijzonder werk vind. Het is sprookjesachtig en poëtisch, maar betekent ook iets: het toont de start van nieuw leven. Dit kind steekt met haar kaarsje de lente aan, duwt nacht en winter opzij, en brengt alles – zelfs de dodo’s – weer tot leven.

Dit kind steekt met haar kaarsje de lente aan en brengt alles weer tot leven


Lea - Anja Jager
Lea, 2019 - Olieverf op paneel— Anja Jager

Wie of wat inspireert jou in je werk?
Vrouwen en dan vooral hun kracht, poëzie en schoonheid. Ik werk samen met wetenschapper Dr. Annine van der Meer aan een tentoonstelling hierover. Ooit vormden vrouwen het centrum van de schepping; maar daarna stonden we eeuwenlang aan de zijkant van het bestaan. Terwijl wij de bron vormen. Dat wil ik tonen!

Vrouwen en dan vooral hun kracht, poëzie en schoonheid inspireren mij

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Meestal mijn laatste werk, omdat ik me telkens verder ontwikkel, zowel technisch, als inhoudelijk. Mijn verhaal wordt steeds duidelijker; ik toon een wereld waarin vrouwen autonoom zijn. Maar ‘Nachtwacht’ vind ik wel bijzonder: het is mijn laatste grote werk in eitempera en verbeeldt mijn zorg over de aarde, de natuur.

Nachtwacht - Anja Jager
Nachtwacht, 2019 - Eitempera op paneel— Anja Jager


Hoe zou je je techniek omschrijven?
Als poëtisch, lyrisch of sprookjesachtig realisme. De werkelijkheid bestaat al; ik wil juist troost brengen met schoonheid en bijna magische beelden waarin vrouwen of meisjes centraal staan. Beelden waarin je soms kunt dwalen. Net als ik vroeger deed in de illustraties van mijn sprookjesboeken.

Beer mag ook mee - Anja Jager
Beer mag ook mee, 2019 - Eitempera op paneel— Anja Jager

Wat betekent kunst voor jou?
Kunst is mijn motor, mijn bestaansrecht, mijn reden om op te staan. Ik werk vrijwel altijd, elke dag en avond. Ik voel heel sterk dat ik hier ben om te scheppen: mijn verhaal om te zetten in schoonheid. Mijn binnenwereld te manifesteren. En die urgentie groeit dagelijks.

Eyes wide - Anja Jager
Eyes wide, 2019 - Olieverf op paneel— Anja Jager