Naar alle uitgelichte kunstenaars

Jan Hendriks

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Jan Hendriks.

Jan Hendriks aan het werk
Jan Hendriks aan het werk

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Al op de academie kreeg ik belangstelling voor het werken met niet-alledaagse materialen. Het werk van bv Jaap Wagemaker en Lee Bontecou vond ik buitengewoon interessant. Uiteindelijk ging ik grafiek maken, maar geld voor drukinkt of ruimte voor een zuurkast was er niet. Ik maakte dus blinddrukken met een kleine oplage. Uiteindelijk vond ik de drukplaten, waarmee ik de blinddrukken maakte, mooier dan de blinddrukken zelf. Daar ben ik mee verder gegaan.


 zt 2019 04 - Jan Hendriks
zt 2019 04 - Papier, karton, acryl op mdf paneel — Jan Hendriks

Wat is het verhaal bij je inzending?
In de keuze voor de inzending laat ik de ontwikkeling zien van de laatste jaren: het werk waarvan ik naar mijn gevoel het best tot mijn recht kom, of wat me zelf het meest ontroert.

Wat me laat nadenken over mijn opvattingen over mijn werk geeft me inspiratie


zt 2018 04 - Jan Hendriks
zt 2018 04 - Electradraad en acryl op mdf paneel — Jan Hendriks

Wie of wat inspireert jou in je werk?
Inspiratie levert eigenlijk alles op wat me op het verkeerde been zet, wat me laat nadenken over mijn opvattingen over mijn werk: een gesprek met een bezoeker tijdens een vernissage of een bezoek aan de Architectuur Biënnale in Venetië en alles wat daartussen ligt.


zt 2014 13 - Jan Hendriks
zt 2014 13 - Papier, karton, acryl op mdf paneel — Jan Hendriks

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Een van de eerste werken die ik maakte en waarin ik mijn gedachten over mijn kunst begon te ontdekken is enkele jaren geleden gekocht door een particuliere collectioneur, wiens collectie vervolgens geëxposeerd werd in Museum van Bommel-van Dam. Ook het werk “zt 2014 13” dat ik voor deze inzending heb geselecteerd, is zo’n werk waar ik met genoegen aan denk.


Alles wat overbodig is mag weg, eenvoudig betekent dus ook geen kleur

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Mijn materiaal is over het algemeen: papier, karton en witte acrylverf. Ik werk graag in een minimale beeldtaal: een herhaling van hetzelfde element, soms met een kleine verschuiving of verdraaiing. Ik werk met eenvoudige vormen en materialen in eenvoudige ritmische composities. Eenvoudig betekent: een rechte lijn, eenvoudiger dan een vlak; een vierkant, eenvoudiger dan een rechthoek. Alles wat overbodig is mag weg, eenvoudig betekent dus ook geen kleur. Het lijkt op zich een beperking, maar in de werkelijkheid geeft het me een grote vrijheid en oneindige mogelijkheden.

zt 2016 06 - Jan Hendriks
zt 2016 06 - Papier, karton, acryl op foam paneel — Jan Hendriks
zt 2018 07 - Jan Hendriks
zt 2018 07 - Electradraad en acryl op mdf paneel — Jan Hendriks


Wat betekent kunst voor jou?
Mijn gedachten over kunst zijn vooral gebaseerd op twee opmerkingen van eerdere kunstenaars: "Het werk moet helemaal geconstrueerd zijn uit zuiver beeldende elementen. Een beeldend element heeft geen andere betekenis dan zichzelf en dus heeft het schilderij geen andere betekenis dan zichzelf". (van Doesburg, plm. 1930). Over de inspiratie en mijn verhouding met die inspiratie zei een andere bekende kunstenaar tegen me: “Inspiratie is mooi, maar je taak als authentiek kunstenaar is om zo ver mogelijk van die inspiratie vandaan te gaan.”


zt 2017 05 - Jan Hendriks
zt 2017 05 - Vurenhout op mdf paneel — Jan Hendriks
zt 2019 05 - Jan Hendriks
zt 2019 05 - Papier, karton, acryl op mdf paneel — Jan Hendriks