Naar kunstnieuws

Roosendaalse kunstenares exposeert op Annual Dutch Art Fair in Amsterdam

ROOSENDAAL – Van 11 tot en met 13 oktober vindt de negende editie plaats van de Annual Dutch Art Fair in het World Fashion Centre in Amsterdam. Beeldend kunstenaars uit binnen- en buitenland mogen dan hun mooiste werk exposeren. Maar niet voordat je de strenge ballotagecommissie hebt weten te overtuigen van jouw artistieke kwaliteiten. Dat Sandra Willard hierin geslaagd is, wil dus wat zeggen. Maak kennis met deze kleurrijke en bevlogen schilderes...

DOOR ELS ROMMERS

Roosendaalse kunstenares exposeert op Annual Dutch Art Fair in Amsterdam
Sandra Willard

Sandra Willard werd als kind van Nederlandse ouders geboren in Zambia. Daar bracht ze het eerste deel van haar jeugd door. Het andere deel groeide ze op in Zimbabwe. Nog altijd verraadt haar Engelse accent dat ze onderwijs in het buitenland heeft genoten. Als tiener kwam ze naar Nederland en inmiddels woont ze al 15 jaar in Roosendaal.

Schilderen en zandtaartjes
Als kind al kon ze uren bezig zijn met schilderen en tekenen. “Als ik mijn creativiteit ergens in kwijt kon, was ik gelukkig”, vertelt Sandra met een glimlach om haar mond die nostalgie uitstraalt. “Ik heb ook heel wat taartjes in de zandbak gebakken”, lacht ze hartelijk. “Later verkocht ik echte koekjes. Met de opbrengst daarvan konden de nonnen van onze school de minder bedeelden ondersteunen. Bakken en koken doe ik nog steeds graag, maar schilderen is mijn uiteindelijke passie geworden.

Kunstacademie
Toch duurde het even voor Sandra de tijd vond om serieus aandacht te schenken aan haar talent. “Ik zal ongeveer 35 jaar zijn geweest, toen ik de behoefte kreeg om het schilderen weer op te pakken. Enkele jaren volgde ik cursussen en hoewel de cursusleiders heel tevreden over mij waren, ging ik voor mijn gevoel niet hard genoeg vooruit. Dus heb ik me aangemeld bij de kunstacademie in Arendonk, waar mijn artistieke honger naar ‘meer’ werd gestild.”

Twee doeken tegelijk
Zoals veel creatievelingen, schonk ook Sandra in eerste instantie haar kunstwerken aan vrienden, die daar enthousiast op reageerden. Allengs kwamen er verzoeken van onbekenden. “Ik ben geen broodschilder”, verduidelijkt Sandra. “Meestal werk ik 2 tot 4 maanden aan een doek. Alleen wanneer ik 100% tevreden ben, gaat het naar de opdrachtgever toe. Om een frisse blik te houden, schilder ik twee doeken tegelijk. Soms werk ik met houtskool of pastelkrijt, maar bij voorkeur gebruik ik acryl- of olieverf. Wist je trouwens dat je die laatste twee heel lang goed kunt houden, als je de restjes invriest”, tipt ze en passant.

Gelaagdheid
Wat kenmerkt een doek van Sandra Willard, vragen we de kunstenares. “Ofschoon ik in het verleden behoorlijk geëxperimenteerd heb met stijlen, heb ik gemerkt dat mijn kracht ligt in realistische portretten en in abstract spiritueel werk. Dat laatste geeft veel ruimte voor interpretatie en verbeelding, wat ik leuk vind. Mijn werk is sprankelend en gelaagd, letterlijk en figuurlijk. Vaak zet ik er wel 12 lagen op. Dat geeft diepte en contrast, waardoor het doek tot leven komt. Wist je dat De Nachtwacht van mijn grote idool Rembrandt maar liefst 20 lagen heeft?”

Exposeren
In de afgelopen jaren heeft Sandra al aardig wat geëxposeerd. Op dit moment maakt ze zich op voor de ADAF in Amsterdam, waar iedere kunstliefhebber zijn hartje kan ophalen. Voorlopig zal Sandra zich dus geen minuut vervelen. “Iedere doordeweekse ochtend ben ik te vinden in mijn atelier. Daar word ik één met het kunstwerk en ben ik helemaal in mijn element…” Zie sandrawillard.exto.nl voor meer info over deze kunstenares.

FOTO ELS ROMMERS
“Schilderen is een effectieve therapie bij trauma’s. Met mijn verkopen wil ik getraumatiseerde vrouwen in zuidelijk Afrika ondersteunen”, spreekt Sandra haar toekomstplan uit.