Naar kunstnieuws

Artist in residence

Het kerkje in Ginnum
Het kerkje in Ginnum

Kunstenares Irene van den Bos kom al jaren met tussenpozen als artist-in-residence in het kerkje van Ginnum (Friesland) om in alle rust en afzondering op te laden en te werken aan thema's die haar op dat moment bezig houden. Ook dit jaar reist ze af naar het hoge noorden van Friesland. De periode is van zaterdag 14 tot en met zaterdag 21 september.

Ze gaat werken aan een serie gebaseerd op haar kinderjaren. Het uitgangspunt is een klein familiefotoalbum. Daarnaast maakt ze elke dag een klein werk (24x18, liggend formaat ) van de omgeving vanuit de terpkerk. Dat kan direct vanaf de terp zijn, of het uitzicht een paar kilometer verderop, bijvoorbeeld bij de Waddenzee. Titel: "Frysk Lanskip".

Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Wellicht een eind reizen, maar zeker de moeite waard! Misschien te combineren met een bezoek aan Leeuwarden of aan Hegebeintum, de hoogste terp van Friesland. Laat het Irene zo mogelijk van tevoren even weten via mijn email (vandenbos.irene@gmail.com) of Facebook (of - het liefst- telefoon (0614340172)

Ginnum, de kerk, het dorpje en de omgeving.
Ook dit jaar kan dit wonderschone kerkje in het Noorden van Friesland in de voorjaar- en zomermaanden van dit jaar gebruikt worden als werkplek voor beeldende kunstenaars. Een inspirerende plek waar je op een speciale wijze tot een verdieping van je beeldende werk kunt komen. Neem de uitdaging aan om in deze bijzondere ambiance het avontuur te beleven om je te laten leiden door de stilte in de kerk en de leegte van het land rondom. Heel uniek! In de afgelopen tien jaar hebben veel kunstenaars gebruik gemaakt van het bijzondere atelier. Bijna allen spreken ze positief over hun ervaring.

Binnenkant van het kerkje in Ginnum
Binnenkant van het kerkje in Ginnum
Binnenkant van het kerkje in Ginnum
Binnenkant van het kerkje in Ginnum

Er zijn collega’s die spreken van een grote impact van de omgeving op hun werk. Van een grotere vrijheid, verdieping en concentratie. Je verbonden weten met het harde bestaan van de monniken, priesters en de boerenbevolking, eeuwen geleden, toen er nog geen bedijking was, kan als zeer verdiepend ervaren worden. Ook de verbinding met de eeuwen waarin op deze plaats gebeden, gezongen, gelezen werd tot eer van God. Hier komen artistieke en geestelijke ruimte samen.

Het kerkje ligt aan de bekende elfstedenroute voor fietsers en auto’s. Vlakbij ligt Ferwerd en ietsje verder rijden is havenstad Dokkum.

De Stichting ‘Âlde Fryske Tsjerken’ en de plaatselijke beheers-commissie zijn ingenomen met het feit dat ‘hun kerkje’ op deze wijze weer in gebruik wordt genomen. Adres: Harstawei 7, 9174 GB Ginnum.