Naar alle uitgelichte kunstenaars

Rino van Voorbergen

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Rino van Voorbergen.

Rino van Voorbergen
Rino van Voorbergen

Hoe ben je in aanraking gekomen met het maken van sculpturen?
Als klein kind kreeg ik “Fimo” (kunst klei). Sindsdien ben ik nooit meer gestopt met beeldjes maken. Eerst beelden in keramiek, toen dat verkocht, beelden in brons.


 The Prophetess - Rino van Voorbergen
The Prophetess — Rino van Voorbergen

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Ik heb in 2017 veel beelden in keramiek gemaakt (geen geld voor brons) , vooral vrouwenkoppen. Ik heb me vooral op de ogen gericht, (bij alle beelden kun je van opzij door de ogen kijken). Die zijn het belangrijkste in een gezicht, maar in een plastiek komt dat niet tot uitdrukking, vandaar. Van de serie vind ik het beeld “the Prophetess” het beste gelukt, daarom is dit beeld voor mij speciaal.

De ogen zijn het belangrijkste in een gezicht


Barack Obama - Rino van Voorbergen
Barack Obama — Rino van Voorbergen

Wie of wat inspireert jou in je werk?
Er is niet speciaal iemand die mij inspireert, wel mensen en gebeurtenissen. Mijn figuratieve beelden zijn voor 80% van mensen. In mijn abstracte beelden kan ik gevoelens en ideeën verwerken, hoewel in mijn figuratieve beelden ook veel abstracte vormen zitten.


Het Moment - Rino van Voorbergen
Het Moment — Rino van Voorbergen

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Mijn beelden zijn organisch gevormd. Deze manier van werken heeft een eigen logica die je moet leren begrijpen, als een taal die je moet leren. Ik maak al mijn beelden van uit beweging en spanningsvelden, dynamiek. De beweging is voor mij “het leven” in een beeld.


Als ik aan een beeld werk, ben ik in een andere wereld

Wat betekent kunst voor jou?
Het is voor mij essentieel om beelden te maken. Als ik aan een beeld werk, ben ik in een andere wereld. Eerst is het gewoon hard werken. Als je een model in het groot gaat maken ben je eerst bezig met de maten, en de vormen vergelijken, want het moet natuurlijk in grote lijnen op je ontwerp lijken. Maar als alles op zijn plaats zit, kom je in een toestand die te vergelijken is met meditatie.


Intimacy - Rino van Voorbergen
Intimacy — Rino van Voorbergen
Zieledans - Rino van Voorbergen
Zieledans — Rino van Voorbergen