Naar alle uitgelichte kunstenaars

Hemmechien Knip

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Hemmechien Knip.

Hemmechien Knip
Hemmechien Knip

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Toen ik 18 was, bewonderde ik de impressionisten. Later de Blaue Reiter en nog weer later Cobra en toen De Kooning. Je gaat dus met je tijd mee, alleen loop je steeds 50 jaar achter. Nu weet ik niet wíe te volgen; alles ligt op de grond of wordt met video gemaakt. Nu ben ik 82 en kan dat misschien soms waarderen, maar niet volgen.


Wat is het verhaal bij je inzending?
Ik houd van moderne kunst en ik weet dat dat niet hedendaags is, maar de felle kleuren spraken en spreken me aan. Zo houd ik ook van Jan Cremer en van Herman Brood.

Kleurabstract - Hemmechien Knip
Kleurabstract 2018 140br en 110hg Olieverf op doek — Hemmechien Knip
Inspiratie haal ik uit de kleur waar ik die dag mee begin


Schoolkinderen - Hemmechien Knip
Schoolkinderen 2021 Olieverf op doek. 150hg en 170 br. — Hemmechien Knip

Wie of wat inspireert jou in je werk?
Inspiratie haal ikzelf uit de kleur waar ik die dag mee begin en ga dan verder, kijkend naar afbeeldingen of schilderijen in musea. De opdrachten die ik krijg in Deventer waar ik onderwijs volg en begeleiding heb, stimuleren me. Bij IJsseldam Deventer krijg ik mijn opdrachten. Dit jaar was dat: Leeg en ook: water.


Aanvaarding - Hemmechien Knip
Aanvaarding — Hemmechien Knip

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Eentje die ik nooit laat zien: Aanvaarding
Dat was na de dood van mijn dochter Ineke. Helemaal paars/blauw. Om mezelf te verblijden met die kleurenmenging en ze was in het blauw begraven. En ik moest door.

Kunst betekent voor mij een dagelijkse vreugde

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Lyrisch expressief met goed gebruik van olieverf in al zijn hoedanigheden. De techniek heb ik mezelf eigen gemaakt door er 20 jaar mee te experimenteren en te oefenen: wat doet het, op welke problemen stuit ik, welke merken prefereer ik.

Volop zomer - Hemmechien Knip
Volop zomer 2021 Olieverf op doek. 70hg 100br — Hemmechien Knip


Wat betekent kunst voor jou?
Een dagelijkse vreugde. Elke dag moet ikzelf weer het wiel uitvinden: hoe kreeg ik die prachtige kleur paars O ja dat was kraplak met groen. Maar welke kleur groen, nou die blauwige. Hoe krijg ik hoge lichten. Nou in elk geval niet door er een kwak wit op te gooien, na een jaar is dat tot betongrauw ingedroogd. En dan glans: niemand heeft me ooit gewezen op vloeibaar clear, werkt dat even lekker! En zo doe ik elke dag nieuwe ontdekkingen qua materiaalgebruik.


Cirflex - Hemmechien Knip
Cirflex 2007 olieverf op doek. 140 br. En 110 hg. — Hemmechien Knip