Naar alle uitgelichte kunstenaars

Hans van Uden

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Hans van Uden.

Hans van Uden aan het werk
Hans van Uden aan het werk

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Ik tekende en schilderde al mijn hele leven. Daarna deed ik aan zeef- en etsdruk. Ik was niet tevreden over mijn werk. Vond het te vluchtig en te snel. Op aanraden van een vriend ben ik gaan beeldhouwen met het idee dat steen tot rust dwingt. Het gaat zo snel als de steen je toestaat. Eenmaal begonnen met beeldhouwen ben ik nooit meer gestopt. De vorm van de ruwe steen is heel inspirerend en bevat vaak de beweging van een mensenlichaam. Daarnaast vond ik het zeer inspirerend om de stap te maken naar driedimensionaal werk; een stap die ik eerder in etsdruk al had gezet.


Vlucht - Hans van Uden
Vlucht, 2019; Arduin, 30 cm — Hans van Uden

Wat is het verhaal bij je inzending?
Ik werk al jaren in dezelfde lijn. Mensen zijn mijn inspiratiebron. Het model toont in haar houding haar emotie. Die emotie komt voort uit wat er in het verleden gebeurd is maar is ook de opmaat voor de toekomst. Dat wat de mens heeft meegemaakt is bepalend voor hoe hij/zij de toekomst tegemoet treedt. Ik probeer in een beeld die overgang te vangen. Ik zoek de verbeelding van hoe het model zichzelf ervaar en hoe het dus de toekomst tegemoet treedt. Het beeld is daarmee een bevroren moment tussen heden en verleden en laats zien hoe het model zichzelf ervaart en met welke intentie zij de toekomst in gaat. De beelden die ik ingestuurd heb zijn daar een voorbeeld van.


Verleid - Hans van Uden
Verleid, 2020; Carrara marmer, 80 cm — Hans van Uden

Wie of wat inspireert jou in je werk?
Ik vind de oude meesters als Rodin en Brancussie heel inspirerend. Vooral de renaissancemeester vind ik inspirerend als steenhouwer en kunstenaar. De combinatie van kunst en ambacht spreekt mij enorm aan. Naast kunstenaar ben ik ook psychotherapeut en zeer geïnteresseerd in wat er in de mens omgaat. Deze inspiratie neem ik mee in mijn beelden.

De combinatie van kunst en ambacht spreekt mij enorm aan

Approccio - Hans van Uden
Approccio, 2021; Carrara marmer, 140 cm inclusief sokkel — Hans van Uden

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Approcio geeft een bijzondere waarde omdat dit beeld een nieuwe fase inluidt met een meer kubistische benadering en de ruimte opzoekt tussen realisme en abstractie.

Mijn handen en bewegingen komen in het beeld te staan

Bescheiden - Hans van Uden
Bescheiden, 2019; Noir de mazy, 40 cm — Hans van Uden

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Ik werk volledig ambachtelijk voornamelijk met hamer en beitel. Ook polijsten doe ik met de hand. Daarmee komen mijn handen en mijn bewegingen in het beeld staan. Ik werk zomer en winter buiten.


Wat betekent kunst voor jou?
Wat kunst voor mij betekent, is voor mij bijna een te veel omvattende vraag. Kunst is er al mijn hele leven. Het staat midden in mijn bestaan. Niet alleen om te maken maar ook om te kijken. Daarnaast ontmoet ik veel hele bijzondere mensen doordat ik mij met kunst en kunstenaars bezighoud.


Heimwee - Hans van Uden
Heimwee, 2018; Arduin1, 80 cm — Hans van Uden
Geduldige - Hans van Uden
Geduldige, 2019; Travertin, 100 cm — Hans van Uden