Naar alle uitgelichte kunstenaars

Erlinde Stephanus

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Erlinde Stephanus.

Erlinde Stephanus aan het werk
Erlinde Stephanus aan het werk

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Ik schilderde op de ramen van de basisschool van mijn kinderen. Van een ouder kreeg ik de opdracht om een grote deur te beschilderen voor haar verstandelijk gehandicapte broer die in een tehuis woont. Hij was groot fan van Herman Brood. Zowel van zijn muziek als de schilderijen die hij maakte. De vraag was of ik de deur wilde beschilderen in de stijl van Herman Brood. Dat wilde ik wel en kwam ik in aanraking met ander materiaal en het (onbedoelde) druppen van verf. Het sprak me enorm aan en heb me het eigen gemaakt. Toen de deur klaar was heb ik het ondertekend met Herma Bröd.

Ik stop niet voor ik ‘de ziel’ erin heb gelegd

Wat is het verhaal bij je inzending?
Van nature ben ik een levenslustig mens en een overlever. In mij huist een enorme drive om te creëren. Als ik mijn ongebreidelde creativiteit niet tot uiting kan brengen word ik onrustig en zelfs ongelukkig. Ondanks mijn chaotische natuur ben ik erg perfectionistisch in mijn werk. Het lijkt niet te stroken met elkaar maar ik kan er goed mee leven.


Sharing Acacia 1 - Erlinde Stephanus
Sharing Acacia 1 — Erlinde Stephanus
Sharing Acacia 2 - Erlinde Stephanus
Sharing Acacia 2 — Erlinde Stephanus


Wie of wat inspireert jou in je werk?
Ik ben dus ooit geïnspireerd door Herman Brood. Maar mijn enorme liefde voor dieren maakt dat ik hen graag vastleg op het doek. Ik hou ervan om kenmerken iets uit te vergroten. Te overdrijven. En ik stop niet voor ik ‘de ziel’ erin heb gelegd.

Big Bird - Erlinde Stephanus
Big Bird — Erlinde Stephanus

Herman Brood - Erlinde Stephanus
Herman Brood — Erlinde Stephanus

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Het schilderij dat ik gemaakt heb van Herman Brood. Hij was mijn inspirator. Ik vond het tijd worden om hem te schilderen, als dank voor wat hij mij (onbewust) heeft gebracht.


Antilope - Erlinde Stephanus
Antilope — Erlinde Stephanus

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Zoals Karel Appel zei; “Ik rotzooi maar wat an.” Als autodidact vind ik het heerlijk te experimenteren met materiaal. Vind ik zelf het wiel uit. Heb een broertje dood aan iets na doen. Ik zet een schilderij redelijk realistisch op en begin daarna met ‘kledderen’ zoals ik dat noem. Met lakverf breng ik levendige lijnen aan die mijn werk levendig maken en herkenbaar als dat van mij. Vaak met een vleugje humor. Zoals bijvoorbeeld mijn serie dameslampen.

Ik heb een broertje dood aan iets nadoen

Wat betekent kunst voor jou?
Dat kunst emotie is weet iedereen wel zo’n beetje. Kunst moet iets met je doen. Ik kan bijvoorbeeld heel blij worden van krankzinnig verrassende installaties. Liefst waar je aan/in/op mag zitten zodat je als persoon onderdeel wordt van het geheel. Ik heb wel eens een beeld gezoend in een museum. Waarom? Het had een enorme aantrekkingskracht op me en bij het verlaten van het museum hoorde ik de bewakers lachen. Blijkbaar had de camera alles geregistreerd. Overigens ben ik geen fetisjist…