Naar alle uitgelichte kunstenaars

Erik-Jan Kruyssen

In deze rubriek plaatst exto elke twee weken een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Erik-Jan Kruyssen.

Erik-Jan Kruyssen
Erik-Jan Kruyssen

Hoe ben je in aanraking gekomen met mixed media?
Ik ben eigenlijk toevallig er mee begonnen, door verschillende materialen te gaan gebruiken en ermee te spelen net zo lang tot dat het een goed eindresultaat vorm gaf.


Erik-Jan Kruyssen - Kolibrie
Kolibrie — Erik-Jan Kruyssen

Wat is het verhaal bij je inzending 'Kolibrie’'
Ik had een opdracht voor een werk voor iemand die met pensioen ging, met als thematiek: “Nieuw begin en een nieuwe uitdaging in het leven zijn”. Er vlogen toen in Limburg veel Kolibrie-Vlinders, dat zag ik als een mooi uitgangspunt; als vrijheid en uitdaging in het avontuur.


Wie of wat inspireert jou in je werk?
Bij mijn inspiratie voor een thema kijk ik naar mensen, bv op een terras in de zomer, in een kroeg of in de trein. Eigenlijk overal observeer ik mensen. Als ik iets zie wat ik in een schilderij kan verwerken, ga ik er goed over nadenken op welke manier. Voor vormen en kleuren kijk ik naar de natuur, in het bijzonder geleedpotige en onderwater dieren. Een voorbeeld hiervan is het geel en zwarte patroon van een wesp. Dat is net zo divers als mensen zelf zijn.

Fossil-Next-Generation-2
Fossil Next Generation — Erik-Jan Kruyssen

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Een werk dat voor mij persoonlijk belangrijk is, is het werk “SPIJT”. Het gaat over pesten. Ik zelf ben nooit gepest, maar de meeste mensen waar ik mee om ga wel. Ik heb helaas ook gezien wat er kan gebeuren, als iemand er later er niet mee om kan gaan.

De blauwe Madonna
De blauwe Madonna — Erik-Jan Kruyssen

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Mijn techniek is zeer divers, mixed-media in vele uitvoeringen. De stijl noem ik semi-abstract, of dat wat je er als kijker zelf in wil zien.

Lazerus
Lazerus — Erik-Jan Kruyssen

Musica E-2
Musica E-2 — Erik-Jan Kruyssen

Wat betekent kunst voor jou?
Kunst betekent voor mij een manier van leven, en hoe je je eigen leven invult. Als kunstenaar heb je een mooi rijk geestelijk leven. Je maakt dingen mee die je anders nooit meemaakt. Maar voor het geld hoef je het niet te doen. Je blijft toch wel arm; het is je vloek, je lot en je bestemming.