Naar alle uitgelichte kunstenaars

Arie Koning

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Arie Koning.

Arie Koning aan het werk
Arie Koning aan het werk

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Mijn manier van werken is 21 jaar geleden ontstaan uit mezelf. Na een periode van ‘fijnschilderen’ wilde ik meer ‘van-binnen-uit schilderen’. Vanuit mijn zielsenergie. Tja, en toen werden de bloemen en bloemmotieven vanzelf abstract.


Wat is het verhaal bij je inzending?
Bij elk ontstaan werk zie ik de bloem, vormen van abstractie die ik waanzinnig mooi vind, zachte vormen geschilderd zonder een penseelstreek te zien, het komt vanuit mijn binnenste en ik vertaal het naar het doek. Ik weet nooit van te voren hoe of wat ik schilder, alles ontstaat spontaan... Het verhaal is mijn verhaal...als mijn onderbuik warm is, is het schilderij geslaagd en laat ik het los. Soms heb ik het idee dat de doeken er al zijn... ik hoef alleen nog maar te schilderen.

Grote Bloemen - Arie Koning
Grote Bloemen, 2020, 90h x 180 cm — Arie Koning


Wie of wat inspireert jou in je werk?
Mijn eigen ziel is de inspiratiebron.

TITEL - Arie Koning
TITEL — Arie Koning
Mijn werk is abstract en toch ook expressionistisch

Tuinen van Parijs - Arie Koning
Tuinen van Parijs, 2021, 140 x 140 cm — Arie Koning

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Niet echt een speciale betekenis. Maar veel werken roepen bij mij wel herinneringen op. Soms ontstaat een schilderij vanuit een gevoelsmoment in een vakantie of zo. Zo ook een recent werk, het schilderij ‘De tuinen van Parijs’. Geschilderd overigens na een periode van zware griep.


Cabbage - Arie Koning
Cabbage, 2020, 100h x 110 cm — Arie Koning

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Abstract en toch ook expressionistisch. Technisch gezien schilder ik nat in nat, maar uiteindelijk ook laag over laag. Zonder dit laatste ontstaat er geen diepte in mijn werk. Een unieke samenwerking tussen mijn gevoelens, geest en materiaal.Wat betekent kunst voor jou?
Het meeste werk maak ik ‘in opdracht’. De klant kan de gewenste maten en voornaamste kleuren bepalen. Voordat het schilderij in de afrondende fase is, nodig ik de klant uit in mijn atelier en is er nog ruimte voor aanpassingen. Als die wens er blijkt te zijn gaat het veelal om een kleine aanpassing in kleur. Er is geen aankoopplicht! De blijdschap als de klant het resultaat ziet in eigen interieur is ook mijn blijdschap. Het creëren van een schilderij èn de blijdschap en tevredenheid van de klant met een doek. Dát betekent kunst voor mij.

Future - Arie Koning
Future, 2021, 90h x 120 — Arie Koning