Naar het artikeloverzicht

Minimalistische portrettekening

Een artikel uit Kunstenaar Magazine

Een nieuwe uitdaging! Het maken van een minimalistische portret tekening. Deze stijl trekt mij erg aan door de “lichte uitstraling”. Als referentie heb ik gekozen voor de mooie actrice Mena Suvari.

Schets
De schets

De schets
Ik begin zoals altijd met een schets. Ik heb er voor gekozen om alleen het gezicht te gebruiken in dit project. In deze tekening gaat het vooral om de ogen en de mond. Dit zie je terug in het uiteindelijke resultaat doordat ik de ogen en de mond met veel details maak en details bij de rest van het hoofd weglaat. Dat laat ik over aan de fantasie. Het is zoiets als een overbelichte foto.


Details
Details

Details
Het zit hem in de kleinste details. Dat maakt een tekening van realistisch tot fotorealistisch. Het vergroten van het portret in letterlijke zin helpt hierbij. Een potloodpunt heeft toch een bepaalde dikte. Je kan je voorstellen als het oog dat je wilt tekenen maar 2 cm groot is, het erg lastig is kleinste details erin te verwerken doordat je potloodpunt gewoonweg te groot daarvoor is. Hoe groter de tekening des te meer details je erin kan verwerken en hoe realistischer de tekening wordt. Een foto van goede kwaliteit is dan wel nodig om deze kleine details te kunnen zien.


Gummen
Gummen

Gummen
Gummen is niet alleen nodig om eventuele foutjes te kunnen verwijderen, het is ook een goede tool om highlights in je tekening aan te brengen. Een must voor een goed contrast tussen heel donker en heel licht. Een schuin afgesneden potloodgum kan fijne lichte lijnen creëren wat handig is voor het maken van bijvoorbeeld haar. Een kneedgum kun je in allerlei vormen kneden om er zo meerdere toepassingen mee te doen. Van het maken van kleine highlights tot het liften van grotere delen grafiet om de grijstint iets lichter te maken. Voor grove aanpassingen voldoet een gewone gum.


Canson papier
Canson papier

Canson Papier
Gelukkig heeft Canson papier ontwikkeld dat van kleur echt wit is. Dit zorgt voor een extremer effect tussen donker en licht, wat ideaal is voor het maken van een minimalistische tekening. Qua structuur heb ik gekozen voor de zeer gladde variant waardoor ik geen onnodige structuur op mijn tekening krijg.


Timelapse
Timelapse

Timelapse
Het is erg leuk om het proces van het maken van een tekening op beeld te zien. Voor het maken van een timelapse van deze tekening heb ik een opstelling gemaakt, om zo het proces in een korte tijd te kunnen zien.


Resultaat
Resultaat

Resultaat
Zelf vind ik dat dit een geslaagd project is. De tekening is fotorealistisch geworden met een minimalistische uitstraling. Ik heb echt genoten van het maken van dit minimalistische portret!


AUTEUR
Tekst en beeld: Claudia Spitzers

MEER INFORMATIE
Facebook
Instagram: @claudia_draw
Claudia Spitzers in Kunstenaar Magazine
Bekijk ook de tip van Rob Komala voor het maken van een portret.