Naar het artikeloverzicht

Muziek en schilderkunst

Een artikel uit Kunstenaar Magazine

Elise Eekhout
Elise Eekhout

Elise Eekhout
Elise Eekhout staat bekend om het gebruik van teksten van bladmetaal in haar kunst. Voordat ze in 2020 de professionele kunstwereld betrad, was Eekhout al meer dan 20 jaar een succesvol grafisch ontwerper. Ze startte haar eigen grafisch ontwerpbureau tijdens haar studie aan Kunstacademie St. Joost (Breda, Nederland). Aan het begin van de coronatijd besloot Eekhout haar passie te volgen en professioneel kunstenaar te worden.

Te midden van de pandemie heeft Eekhout een manier gevonden om haar kunst onder de aandacht te brengen. Dankzij de digitalisering is de hele wereld bereikbaar, zelfs tijdens quarantaines en lockdowns. Zo werd Elise afgelopen zomer dankzij Instagram ontdekt door een kunstcurator uit India. Hierdoor maakte ze al een jaar na de start van haar kunstcarrière een verbluffende doorbraak met diverse exposities in India. Vlak daarna trok ze via een website de aandacht van Singulart, een vooraanstaande online gallery gevestigd in Parijs. En ondanks dat Eekhout’s solo-expositie afgelopen december werd uitgesteld wegens corona, werd haar kunst opgemerkt door de componist in New York.

Elise Eekhout
Margin Alexander
Margin Alexander

Margin Alexander
Margin Alexander is een componist en pianist met een ziel vol energie en fantasie. Zijn sterke toewijding en zijn unieke creativiteit brachten hem ertoe enkele onorthodoxe compositietechnieken te ontwikkelen die de traditionele met de nieuwe stijl zouden verweven om een ​​uniek muziekgenre te ontwikkelen. Tot dusverre in zijn carrière heeft Alexander veel kansen gehad om op te treden in talloze concerten, filmmuziek te maken, wereldberoemde artiesten te begeleiden en zijn eigen recitals te houden, over de hele wereld. Zijn werk is zowel digitaal als live gedeeld, zoals Carnegie Hall, Symphony Hall, Opera America, MAMAC Museum of Nice, Zodiac Festival, IBLA Grand Prize enz.

Altijd geïnspireerd, gepassioneerd, dol op zijn ambacht, omgeving en beeldende kunst, nodigde Margin Alexander kunstenaars van over de hele wereld uit om deel uit te maken van zijn muziektentoonstelling. Vanuit New York City heeft hij afgelopen december een tiental originele stukken ten gehore gebracht, geïnspireerd op deze persoonlijk geselecteerde kunstwerken. Het schilderij van de Nederlandse Elise Eekhout was daar één van.

Margin Alexander
December - blank canvas to my piano — Margin Alexander / Elise Eekhout
December - blank canvas to my piano
Elise Eekhout

Gedeelde visie
Margin Alexanders werkwijze sluit perfect aan op Eekhout’s eigen visie: “Mijn kunst moet weerspiegelen wat jij ziet en voelt, gekleurd door je eigen context en ervaringen. Iedereen ziet en voelt iets anders, zolang je maar bereid bent te luisteren naar je eigen innerlijke stem en verbeelding.” En dat is precies wat Margin doet. Hij heeft zijn eigen interpretatie van Eekhout’s kunstwerk omgezet in muziek.

Het instrumentale concert stond open voor alle liefhebbers van muziek en kunst. Het virtuele concert werd live gestreamd in HD vanuit New York City, zodat het vanuit elke hoek van de wereld bekeken en beluisterd kon worden. De kunstwerken werden op een scherm geprojecteerd terwijl de componist de kunstenaar en het kunstwerk introduceerde en vervolgens de originele muziek ten gehore bracht die aan elk kunstwerk was gewijd.

Auteur: Elise Eekhout