Naar het artikeloverzicht

Buiten de lijntjes VI

Een artikel uit Kunstenaar Magazine

Tim Burton
Tim Burton

Vierhonderd objecten: tekeningen, schilderijen, foto's, poppen, maquettes, animatiefilms en sculpturale installaties, verdeeld over negen thema's. The world of Tim Burton is een reizende tentoonstelling, samengesteld door Jenny He. Begonnen in 2009 in het Moma New York waarna de show landde in onder meer Parijs, Tokyo, Sao Paolo, Praag. Nu tot 28 november in C-mine in Genk, iets over de grens bij Maastricht.

Tim Burton - stad Genk
C-Mine — Stad Genk

De locatie C-mine is geknipt. Een verlaten mijnstadje zou zomaar een set kunnen zijn voor een nieuwe film van Tim Burton (1958). Denk er spinrag bij, vleermuizen, fluitende windstoten, krakende en zwengelende losse gedeeltes van hijskranen, gehavende transportbanden en onpeilbare donkere schachten. Voor wie de film The Nightmare before Christmas van Tim Burton heeft gezien (stop-motion animatie musicalfilm uit 1993): de C van C-mine doet een beetje denken aan het campagnebeeld van deze film, een soort klif in gekrulde vorm, waar de hoofdpersoon Jack Skellington bovenop staat.

ERFGOED
Maar de erfgoedsite C-mine - dit waren de Winterslag mijnen tussen 1917 en 1988 - is onderhouden, toont geen spoor van verval en de industriële inventaris is behouden en intussen museaal geworden. Minder bekend van Genk is, dat het voor de mijnbouwperiode een kleine kunstenaarskolonie herbergde.

Tim Burton
Tim Burton

Het pittoreske landschap van de Belgisch-Limburgse Kempen trok veel Brusselse kunstenaars en getuige hiervan is nog het Emile van Doren museum (ooit Hôtel des Artistes), in Villa le Coin Perdu, tevens een erfgoedobject. Evengoed rust Genk nog steeds op vier creatieve pijlers: educatie, creatieve economie, creatieve recreatie en artistieke creatie en presentatie. Enkele onderwerpen uit The world of Tim Burton, waarin met gemak twee uur is door te brengen, worden hierna aangestipt.

AROUND THE WORLD
In het thema Around the world kunnen bezoekers een hoeveelheid notitieboekjes bekijken, schrijfblokjes van hotels, uitgescheurde velletjes die de kunstenaar heeft gebruikt om zijn ideeën een eerste gestalte te geven. Ook talloze (ingelijste) servetten uit restaurants, waar Burton op heeft geschreven en getekend.

Tim Burton
Tim Burton

De servetjes zijn kennelijk niet allemaal als zodanig gebruikt, want de meeste hebben geen etensvlekken.Hij zal steeds schone exemplaren hebben gepakt om daarop zijn “studies” voor zijn (film)karakters te tekenen. Wie weet is op zo'n servetje met vlekken wel Stain Boy de superheld ontstaan…

Of all the super heroes,
the strangest one by far,
doesn't have a special power,
or drive a fancy car.
Next to Superman and Batman, I guess he must seem tame.
But to me he is quite special,
and Stain Boy is his name.
He can't fly around tall buildings,
or outrun a speeding train,
the only talent he seems to have
is to leave a nasty stain.
Sometimes I know it bothers him,
that he can't run or swim or fly,
and because of this one ability,
his dry cleaning bill is sky-high.
(Uit: Tim Burtons boek The Melancholy Death of Oyster Boy)

Tim Burton
Tim Burton

INFLUENCES
In het thema Influences kom je te weten waar Tim Burton zijn inspiratie uit put en hier is ook het vroegste werk van hem te vinden. Tekeningen uit zijn jeugd en begin van zijn carrière. College aantekeningen tijdens zijn opleiding aan California Institute of the Arts (CalArts) en amateur 8 mm en 16 mm filmpjes. Ook de invloeden van de Japanse monster films, Expressionist Cinema, Universal Studios' horror catalogue en Masters van de stop-motion techniek Georges Méliès en Ray Harryhausen, verder van suspense master Vincent Price.

UNREALIZED PROJECTS
Het is interessant om hier te bekijken welke projecten van Burton niet konden worden gerealiseerd om een of andere reden. Het gaat hier om bijvoorbeeld film, televisie en boekprojecten in diverse staten van ontwikkeling, soms al bij de ideeën gestopt en andere zelfs bijna voltooid. Gelukkig staat zijn nieuwe film wél op stapel:

AUTEUR
Tekst: Joke M. Nieuwenhuis Schrama

MEER INFORMATIE
In de periode van 28 september tot 1 oktober is Burton zelf aanwezig om zijn boeken te signeren en enkele van zijn films in te leiden. De tentoonstelling, tot 28 november, is een aanrader, niet alleen voor Burton fans, die (nog) geen film hebben gemist, maar zeker ook voor publiek dat minder bekend is met het werk van deze veelzijdige kunstenaar.
www.c-mine.b