Naar kunstnieuws

Goldens in Art - Marina Radius

Schoonheid is mijn drijfveer

Schoonheid is mijn drijfveer - Marina Radius
Schoonheid is mijn drijfveer - Marina Radius

Marina Radius is in 1953 in Indonesië geboren en werkt al sinds 1975 beroepsmatig als beeldend kunstenares. Haar bijzondere en bijna sprookjesachtige werk trok mijn aandacht.

Marina bezocht begin jaren 70 de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam maar voelde zich er nooit helemaal thuis. Het waren wilde en vrije jaren en zij ging toch liever op een serieuzere manier met haar werk om. Ze had het gevoel dat er niet veel aandacht was voor hetgeen wat zij echt wilde….Haar passie was én is het schilderen van dieren en dat was volgens de Academie “al zo vaak gedaan”. Het was zeker niet de gemakkelijkste weg maar met name de positieve feedback van honden- en paardenmensen stimuleerde haar om haar eigen weg te blijven volgen.

Portret Kyra - Marina Radius
Portret Kyra - Marina Radius

Sinds haar jeugd heeft ze de behoefte gehad om mooie dingen te creëren en de weg om kunstenares te worden leek dan ook voorbestemd. Het begon allemaal met tekenen en kleien en later volgden schilderen en tevens beelden in brons en steen maken. Tegenwoordig werkt ze in opdracht maar maakt ook regelmatig vrij werk. Met name haar vrije werk bestaat uit landschappen en stillevens met een vaak magische sfeer. De schilderijen ontstaan vaak vanzelf….Door vlekken verf op het doek aan te brengen en gewoon te kijken, ontstaat het beeld dat ze wil creëren. Het doek leidt haar als het ware…Haar werken zijn ook regelmatig op tentoonstellingen in binnen- en buitenland te bewonderen.

Het werk van Marina is realistisch, met een hele eigen sprookjesachtige sfeer

Het werk van Marina valt als beste te omschrijven als realistisch maar toch vaak met een hele eigen sprookjesachtige sfeer. Mensen herkennen haar werk dan ook vaak onmiddellijk. Een van haar favoriete onderwerpen is het schilderen van met name honden en paarden. Ze krijgt dan ook regelmatig opdrachten om honden op het doek te zetten. Bij een opdracht staan natuurlijk de wensen van de opdrachtgever centraal en voor een portretopdracht probeert ze zoveel mogelijk informatie te verzamelen over het dier. Daarnaast verzamelt ze foto’s van het dier om die dan weer te combineren voor de compositie. Dieren kunnen nu eenmaal niet lang stilzitten en in sommige gevallen is het dier overleden en kan ze alleen met foto’s werken. Marina heeft zelf altijd honden in haar leven gehad en weet hoe belangrijk het is om de ziel en het wezen van het dier in het schilderij te laten zien. Volgens haar is dat uiteindelijk alleen maar mogelijk als je affiniteit met dieren hebt en de beste werken komen van binnenuit. Honden spelen een grote rol in haar leven en ze is dan ook de trotse eigenaresse van Vita, een vier jaar oude Hollandse herder. Vita speelt een belangrijke rol in haar leven en ze ondernemen dan ook veel dingen samen. Dagelijks zijn ze samen in het park te vinden en tegenwoordig volgt ze een “snuffelcursus” met haar. Vita is een energieke dame die heel veel blijdschap in haar leven brengt. “Honden zijn zo geweldig en geven onvoorwaardelijke liefde. Ze oordelen nooit en blijven altijd trouw. Honden geven en doen zo veel voor mensen!” Haar liefde voor dieren is dan ook duidelijk in haar werk te zien.

Bronzen hondenneus(deurknop of presse papier) - Marina Radius
Bronzen hondenneus(deurknop of presse papier) - Marina Radius

Marina heeft uiteraard haar eigen techniek en aanpak. Bij een schilderij prepareert ze eerst zelf het doek en vervolgens volgt er een globale opzet in acryl. Tijdens dit hele proces blijft de communicatie met de opdrachtgever een belangrijke rol spelen. Na de globale opzet volgt de uitwerking in olieverf. Werken met olieverf vergt tijd omdat de lagen altijd weer moeten drogen. De laatste laag die wordt aangebracht is de vernislaag maar een werk is pas echt af als zowel zij als de opdrachtgever helemaal tevreden zijn! Ze heeft gemiddeld 5 à 6 weken nodig voor een schilderij te maken. Natuurlijk hoe groter het schilderij hoe langer het duurt maar ook de complexiteit van een compositie bepalen hoelang ze aan een opdracht werkt. Naast schilderen is het maken van beelden voor haar ook heel belangrijk. Sinds de jaren 80 werkt ze regelmatig in brons en vanaf 2000 ook af en toe in steen. Voor haar beelden zijn er natuurlijk andere technieken. Voor een bronzen beeld wordt er eerst een model in was geboetseerd en na goedkeuring wordt daar dan een mal van gemaakt waarin een wasmodel voor de bronsgieter kan worden vervaardigd. Als het werk terugkomt van de gieter is er nog veel te doen aan de afwerking en tot slot wordt het gepatineerd en eventueel op een sokkel gemonteerd. Ze hecht waarde aan een goede techniek en schilders en beeldhouwers uit de 19e eeuw zijn onder andere een inspiratiebron voor haar.

Golden Retriever olieverf 50x60 - Marina Radius
Golden Retriever olieverf 50x60 - Marina Radius

Marina heeft al verschillende opdrachten gehad om Goldens te schilderen. Een Golden Retriever mocht zij portretteren met als achtergrond een duinlandschap. Dit was het favoriete wandelgebied van “Scone” en bovendien kleurde hij heel mooi tegen de duindoornstruiken waar ze hem gesitueerd had! De eigenaar was heel tevreden over het resultaat. In 2020 mocht zij een schilderij van Golden Retriever Kyra maken. Marina had slechts twee foto’s tot haar beschikking van Kyra en moest hier mee werken. Op één van de foto’s keek Kyra ook nog eens omlaag en toch is het haar gelukt om de blik en ziel van Kyra precies weer te geven. Ook hier was de eigenaar heel blij met het eindresultaat en herkende zijn Kyra onmiddellijk! Het was een prachtig en persoonlijk cadeau voor zijn vrouw. “Goldens zijn ook zo mooi om vast te leggen. Ze hebben zo’n geweldige lieve en trouwe uitstraling. In mijn omgeving hebben verschillende mensen Goldens en ze zijn allemaal even zachtaardig en vriendelijk.”

Naast schilderen is het maken van beelden ook heel belangrijk voor Marina

Marina heeft een grote discipline en is dan ook dagelijks in haar atelier in Rotterdam te vinden. Buiten dagelijks 5 à 6 uur werkzaam te zijn in haar atelier, geeft ze zo nu en dan ook nog privéles. ”Ik hou van mijn beroep en ik zou niets anders willen. Het is vaak een onzeker bestaan maar dit werk maakt mij gewoon heel gelukkig! Het plezier om iets te scheppen, werken met verschillende materialen en bovenal een diep verlangen naar schoonheid, zijn mijn drijfveer. Ik wil gewoon mooie dingen blijven maken…..
De kroon op mijn werk is als mensen genieten van mijn kunst en dit vervult mij dan ook met dankbaarheid. Een leven zonder kunst of hond kan ik me niet voorstellen!”

Goldens in landschap olieverf 60x80 - Marina Radius
Goldens in landschap olieverf 60x80 - Marina Radius
Cover Golden Nieuws, februari 2021
Cover Golden Nieuws, februari 2021

Bron: Golden Nieuws, februari 2021
Auteur: Nicole Straten