Naar kunstnieuws

Kunst Wageningen: Een nieuw team staat in de startblokken

Op zaterdag 14 en zondag 15 september wordt Kunst Wageningen 2019 in de Junushoff georganiseerd. Deze mooie kunstpresentatie laat dit jaar werk van 48 kunstenaars zien gedurende 2 dagen.

Kunst Wageningen: Een nieuw team staat in de startblokken
Van voor naar achter: Het nieuwe team, bestaande uit Kyra Wildekamp, Harry Ketelaars en Marjan van Holthe. Daarachter het oude team, Ingeborg Leeftink en Marlou Kursten. (Foto Guy Ackermans)

Kunst Wageningen wordt alweer een flink aantal jaren door Marlou Kursten (6 jaar) en Ingeborg Leeftink (12 jaar) georganiseerd. Tijd dus om het stokje over te geven en anderen een kans te bieden Kunst Wageningen nog meer uit te bouwen naar een jaarlijks kunstevenement, waarbij kwaliteit en verscheidenheid voorop staan. Maar niet alleen die zijn belangrijk: ook de sfeer en de openheid van de kunstenaars zijn in al die jaren een belangrijk speerpunt geweest. Zo kan iedereen alles wat ie altijd al wilde weten aan de aanwezige kunstenaars vragen. Zoals bijvoorbeeld welke techniek men gebruikt. Dat is leuk om te weten, want meestal krijg je als bezoeker meer respect voor het werk en de technieken die nodig zijn om iets te maken. Of vraag eens hoe een kunstenaar aan zijn ideeën komt. Ook leuk om op die manier te horen hoe een werk ontstaat en welke hersenkronkels leiden tot de meest bijzondere werken.

Nieuw team
Marlou Kursten: “Na een tijd samen Kunst Wageningen te hebben georganiseerd, merken Ingeborg en ik dat we op de automatische piloot draaien. We genieten nog steeds heel erg van wat we doen, maar merken dat we vaak de dingen doen zoals we die gewend zijn om te doen. Terwijl nieuwe mensen met een frisse blik kijken naar wat Kunst Wageningen nu is en daar hun eigen draai aan geven. En – wat wij hopen – Kunst Wageningen weer een nieuwe stap in de toekomst zullen gaan geven. Net zoals wij gedaan hebben in het verleden.”

“Toen ik instapte in de organisatie van Kunst Wageningen, nu 12 jaar geleden, was het nog een jaarlijkse kunstmarkt, die op één zaterdag in het jaar op het Raadhuisplein werd gehouden”, vult Ingeborg Leeftink aan. “Daar hadden we te maken met weersinvloeden: was het mooi weer dan was het druk, was het slecht weer dan wist je dat het een lange dag met weinig bezoekers zou worden. Ik wilde dat graag anders. Dus zijn we op zoek gegaan naar een locatie waar we de kunst binnen zouden kunnen laten zien. Dat werd de Junushoff, want dat is naar ons gevoel het culturele hart van Wageningen. Dat bleek een perfecte samenwerking.

We zijn heel langzaam van Kunstmarkt naar kunstpresentatie geschoven. Door de strenge selectie op kwaliteit kregen we steeds meer positieve bekendheid onder kunstenaars en was het gemakkelijker om een mooie selectie uit alle aanmeldingen te maken. We hopen iets neergezet te hebben dat een goede basis heeft voor het nieuwe team om op door te borduren.

Ondertussen is er een nieuw team gevonden dat de organisatie van Kunst Wageningen gaat overnemen. Dit jaar zijn ze al aanwezig, in 2020 zullen zij zelfstandig Kunst Wageningen organiseren. Het nieuwe team bestaat uit Harry Ketelaars, Kyra Wildekamp en Marjan van Holthe. Zij hebben allen hun sporen verdiend in de kunst of in activiteiten rond de organisatie van kunstevenementen. Op de site van Kunst Wageningen worden zij verder voorgesteld.

Kunst Wageningen

Kunst Wageningen 2019 is twee dagen lang – op zaterdag 14 en zondag 15 september van 11:00 – 17:00 uur – gratis te bezoeken. Men kan dus zo vaak langskomen als men wil!