Naar kunstnieuws

Han Reeder

Ik noem me liever beeldend kunstenaar dan fotograaf

Het begon op de lagere school. Daar bestond het tekenen uit het natekenen van voorbeelden, maar ik ging liever zonder voorbeelden mijn gang en op de middelbare school raakte ik diep onder de indruk van Paul Klee.

Tijdens mijn studie Nederlands schilderde ik, maakte linosneden en volgde colleges kunstgeschiedenis, onder andere over de zonnebloemen van Vincent van Gogh. De betreffende hoogleraar, in stemmig zwart met vlinderdasje gaf zijn colleges voor een grote ovale tafel waaraan een stuk of twintig prachtige vrouwen zaten. Over die colleges weet ik niks meer, maar het beeld van die ovale tafel is me altijd bijgebleven. Mijn visueel geheugen laat weinig te wensen over.

China Garden (a2540)
China Garden (a2540) -- Han Reeder

Als leraar Nederlands ging aanvankelijk al mijn creativiteit zitten in het opzetten van nieuwe projecten. Het moest steeds weer anders en beter volgens de nieuwste opvattingen en opeenvolgende onderwijshervormingen. Daar had ik best veel plezier in, maar ik kreeg toch ook sterk de behoefte aan andere vormen van creativiteit. Dus, vanaf 1980, cursussen volgen: etsen en zeefdrukken. Van zeefdrukken kwam fotografie, van fotografie kwam het spelen met licht, dus: workshops “glasobjecten”, want glas bestaat bij de gratie van het licht, het is het zingen van licht. Op ateliers van bekende glaskunstenaars in Amsterdam, Frankrijk en Tsjechië. Fantastisch, maar het bleek een dure liefhebberij, te duur, vooral vanwege de noodzaak van lange koeltijden.

Oost-Indische kers (a 9342)
Oost-Indische kers (a 9342) - Han Reeder

Het is vooral door de fotografie dat ik mijn eigen taal ontdekt heb. Het geeft me de mogelijkheid om het licht z’n talloze verschijningsvormen te ontfutselen. Ik werk graag projectmatig waarbij ik me vrij langdurig concentreer op één bepaald thema. Dat zijn nu mijn “Bloemstillevens”.

Stilleven met tulp (c 6420)
Stilleven met tulp (c 6420) - Han Reeder

Ik pluk bloemen en neem ze mee naar binnen: het terrein van mijn verbeelding, mijn speeltuin. En dan begint het.
Soms met het scheppen van chaos: de bloemetjes drijven in de bak met water van rand tot rand, zoals boombladeren na een herfststorm in de sloot kunnen drijven in volstrekt toevallige ordening. Maar dan, dan begint het pas echt: zoeken naar vastigheid, vormende onderdelen zoals herhalingen, overeenkomsten, terugkerende motieven en contrasten van allerlei soort, zoals licht, kleur en vorm. Ordenen, stileren en abstraheren omdat ik dat nu eenmaal niet laten kan.


Victory (b 7400)
Victory (b 7400) - Han Reeder
z.t. (b 8402)
z.t. (b 8402) - Han Reeder

Het gaat me uiteindelijk om het vinden van een nieuwe, persoonlijke vorm van bloemstillevens. Ik laat me wel eens inspireren door historische voorbeelden zoals de florale margeversieringen in middeleeuwse manuscripten en de 17-de eeuwse Hollandse bloemstillevens, maar de vaas is meestal vervangen door tray’s en ander modern presentatiemateriaal.

www.hanreeder.nl
www.kunstuitleenalkmaar.nl
www.kunstuitleenkranenburgh.nl

Verschenen in het tijdschrift: 50VitaalPlus, jaargang 6, editie 1, februari 2020

 Stilleven met 4 tulpen (c 6683)
Stilleven met 4 tulpen (c 6683) - Han Reeder