Naar kunstnieuws

Kunst ontpopt zich in spooronderdoorgang

George Schade vindt het zelf ook spannend om te zien hoe zijn kunstwerk stukje bij beetje zichtbaar wordt in de spooronderdoorgang naast het station. Op de wand in de buitenbocht zijn typisch Goese gebouwen te herkennen. In de binnenbocht laat de kunstenaar met verschillende ronde vormen ‘beweging’ zien. Het wordt verreweg het grootste kunstwerk dat hij ooit heeft ontworpen.

Kunst in de spooronderdoorgang in Goes - George Schade
Detail kunstwerk - George Schade
Detail kunstwerk - George Schade

De spooronderdoorgang is straks niet alleen een goede en veilige verbinding tussen het centrum en Goes-Zuid, maar ook een kunstobject van bijna 350 meter lang. De kunstenaar ontwierp vorig jaar de tekeningen voor de twee betonnen wanden waar straks de auto’s tussendoor rijden. Hij kreeg de vrije hand, maar het moest wel ‘echt Goes’ worden. En dat is dit kunstwerk van helemaal. In het midden op de buitenwand komt het NS-station. We hebben hier een prachtig station, maar dat valt de meeste mensen niet op. Hier op de wand komt het prachtig tot zijn recht!”

Detail kunstwerk - George Schade
Detail kunstwerk - George Schade

De televisietoren is al zichtbaar, net als de watertoren. “Ik heb gekozen karakteristieke Goese gebouwen. Oriëntatiepunten. Aan het begin van de wand zijn golven te zien. Deze verwijzen naar het belang van water door de geschiedenis heen voor Goes én naar de naam van de onderdoorgang: de Terwellegang. Aan het einde van de wand staat een deel van de Goese stratenplan”. Hij heeft in braille zijn intitalen en het jaartal 2020 toegevoegd, het jaar waarin de onderdoorgang opengaat.

In de binnenbocht is in het midden het Ouroboros symbool te vinden. “Een mooi en oeroud teken. Het staat voor eeuwigheid en vernieuwing, maar ook voor hergebruik. De kunst op de wand in de binnenbocht is niet te zien voor wandelaars en fietsers. Zij kunnen het kunstwerk in de buitenbocht wel bewonderen.

Kunst in de spooronderdoorgang in Goes - George Schade
Kunst in de spooronderdoorgang in Goes - George Schade