Naar kunstnieuws

Anju van Wersch is genomineerd

Anju van Wersch: ‘Iedere persoonlijkheid heeft meerdere facetten en dat wat mij raakt in de persoon wil ik naar voren brengen’
Anju van Wersch: ‘Iedere persoonlijkheid heeft meerdere facetten en dat wat mij raakt in de persoon wil ik naar voren brengen’

23 juni 2021

De Alphense kunstenares Anju van Wersch is met haar portret ‘Leonie’ genomineerd voor De Nederlandse Portretprijs 2021. Van de ruim 1400 inzendingen overleefden vijftig portretten de afvalrondes en die zijn genomineerd voor de prijs.

Alphen aan den Rijn- “Ik was heel blij toen ik hoorde dat ik was genomineerd”, begint Anju te vertellen. “Het is een klein olieverfschilderij, 30 bij 30 centimeter, en laag voor laag opgebouwd. Iedere persoonlijkheid heeft meerdere facetten en dat wat mij raakt in de persoon wil ik naar voren brengen. Tijdens het schilderen ga ik net zo lang door tot ik dit ‘iets’ heb gevonden. Zodat mensen bij het zien van hun portret zeggen: ‘Je hebt mij getroffen.’ Dan weet ik dat ik ook het innerlijke naar voren heb gebracht in het portret. Dat is wat ik wil."

Backpacken
Anju, geboren en getogen in India, hield als kind al van tekenen: “Ik tekende altijd en mocht van mijn ouders naar de kunstacademie, al hadden wij het thuis niet breed. Na het eindexamen kwam ik mijn man, Hub, tegen. Hij was aan het backpacken en wij vielen direct voor elkaar. Na een week vroeg Hub of ik mijn leven met hem wilde delen. Ik was een meisje van 20 en moest wennen aan de gedachte. Ik had tijd nodig. ‘Je krijgt een week,’ zei Hub. “Mijn ouders waren bijzonder ruimdenkend, zij schonken mij vertrouwen en zeiden: ‘Als je dit echt wilt, staan wij achter je.” Ik heb toen volmondig ‘ja’ gezegd. Het voelde zo vertrouwd en we hebben zoveel raakvlakken...”

Heimwee
“Kort daarna zei ik tegen Hub: ik kom naar jouw land”, vervolgt Anju. “Ik had geen enkele twijfel. Mijn eerste indrukken van Nederland? Het was december en vanuit het vliegtuig zag ik de tinten bruin en grijs en rijen kale bomen. Mijn schoonmoeder verwelkomde mij met open armen; ik voelde onvoorwaardelijke liefde en ook: ik was thuis. Ik moest aan alles wennen en de eerste vier jaar heb ik enorm veel heimwee gehad. Ik heb heel veel brieven geschreven en wij keerden ook regelmatig terug naar India. Het afscheid was telkens heftig, maar toch voelde en voel ik mij thuis in Nederland. Hier ben ik op mijn plek, hier voel ik me senang.”

Ruim tien jaar geleden ging Anju schilderlessen bij Parkexpressie volgen: “Dat was fantastisch! Ik heb daar zoveel geleerd... Aansluitend volgde ik een portretschildercursus en wist toen: dit is mijn pad. “ Vanaf die tijd schildert Anju portretten zowel vrij als in opdracht en maakt zij ook portretten voor portretgalerijen zoals voor universiteiten en het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Haar schilderijen hangen in Nederland, India, Frankrijk, België, Luxemburg, Denenmarken en de VS.

De 50 portretten, waaronder het portret van Anju van Wersch, worden van 25 juni tot en met 26 september geëxposeerd in Slot Zeist. Op 24 juni is de officiële opening en worden de winnaars bekend gemaakt. Haar website is: anju.exto.nl

Als je dit echt wilt, staan wij achter je

Bron: Alphens Nieuwsblad
Auteur: Marieke Roggeveen